Jobber på spreng for å sikre pelsdyrbøndene bedre kompensasjon

Grasrota i Høyre og Frp går i samlet tropp for å snu partifeller på Stortinget og sørge for en bedre kompensasjon til pelsdyrbøndene. – Forslaget er en skandale, sier Frp-topp.

Mink i bur

De færreste tror at de kan redde pelsdyrnæringen fra å bli nedlagt. Nå står i stedet kampen om å sikre en best mulig kompensasjon til bøndene.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Næringen har ingen sjanse til å overleve, men nå slåss vi for å overleve selv. I verste fall må vi selge alt sammen, sier Jan Ove Horpestad.

Han har en minkgård på Orre i Klepp kommune på Jæren, og står ifølge egne beregninger i fare for å tape omkring seks millioner kroner når han må slutte med pelsdyr. Horpestad, som også er leder i Rogaland pelsdyralslag, mener kompensasjonen til pelsdyrbøndene er altfor lav.

– Det er ikke greit, for det er vi som står igjen og tar regningen, sier han.

Horpestad kjemper for en bedre kompensasjonsordning. Men han begynner å få fryktelig dårlig tid. Torsdag skal ordningen vedtas. Politikerne skal stemme for eller imot forslaget fra regjeringen.

Jobber «natt og dag» for endring

Men nå får pelsdyrbøndene drahjelp fra lokale partitopper i Høyre og Frp. De jobber på spreng for å påvirke partikollegaer på Stortinget til å gå imot sin egen regjering og stemme nei til det nåværende forslaget om kompensasjon.

– Det som står om bokførte verdier, det er en skandale, sier Margrete Dysjaland, fylkesordførerkandidat for Frp i Rogaland.

Hun sikter til punktet der det står at hver bonde skal få en individuell kompensasjon basert på bokført verdi av gården. Også Klepp-ordfører og 1. nestleder i Rogaland Høyre, Ane Mari Braut Nese, reagerer kraftig på dette.

– Ordningen er lagt opp slik at bøndene kompenseres etter nedskrevne verdier. Det kan sammenlignes med at noen tar hele huset ditt, og så får du bare likningsverdien. Det henger ikke på greip, sier hun.

Minkgård i Rogaland

Jan Ove Horpestad, datteren Susanne og kona Inger Lise tar imot Ane Mari Braut Nese (H) og Margrete Dysjaland (Frp) hjemme på minkgården på Jæren. Sammen kjemper de for en bedre kompensasjonsordning for pelsdyrbøndene.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

Braut Nese og Dysjaland vil gi pelsdyrbøndene en kompensasjon som dekker det anleggene på gårdene faktisk er verdt.

– Det er bevegelse i saken, og derfor jobber vi natt og dag for å få flest mulig til å forstå galskapen i dette, sier Dysjaland.

– Helt forferdelig

Horpestad er en av nærmere 180 pelsdyroppdrettere i Norge som må finne seg et nytt levebrød fra 2025. Blir forslaget til kompensasjonsordning vedtatt torsdag, får det store konsekvenser for familien hans.

At regjeringen vil gi individuell vurdering til hver bonde, og har fjernet taket på kompensasjonen, mener han ikke er godt nok.

– Jeg synes det er helt forferdelig. Aller verst er det for foreldrene mine. Jeg har et hus som mor og far bor i, som er bundet opp til driften. Jeg vet ikke om jeg klarer å beholde huset når jeg må legge ned, sier han.

Horpestad og flere andre pelsdyrbønder drar til Oslo torsdag for å demonstrere utenfor Stortinget.

Flere nyheter fra Rogaland