NRK Meny
Normal

Innsidesaken har kostet 50 millioner kroner

Før den fem måneder lange rettssaken mot Acta-gründer Fred. A Ingebrigtsen startet i Stavanger tingrett mandag, har saken kostet 50 millioner kroner.

Statsadvokat Birgitte Budal Løvlund

Fra rettssaken i Stavanger mandag.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Mandag startet rettssaken mot Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen og seks medtiltalte i Stavanger tingrett. Det er satt av fem måneder til rettsbehandlingen, men tall NRK har hentet inn viser at saken allerede har kostet rundt 50 millioner kroner.

Advokatsalæret er kommet opp i nær 20 millioner kroner, og omtrent halvparten av disse skriver seg fra tiden etter at tiltalen ble tatt ut i fjor sommer.

De sju forsvarerne har alle sine medforsvarere, aktoratet utgjør fem personer, i tillegg kommer en rekke bisittere, et utvidet dommerpanel og en lang rekke vitner.

Skyhøy temperatur

Ironisk nok tas festlokalet i 4. etasje i Handelens hus i bruk som rettslokale for det som tidlig ble betegnet som norgeshistoriens største innsidesak.

Det handler om innsidehandel, kursmanipulasjon, stråmenn og store penger. På tiltalebenken sitter Ingebrigtsen og seks menn politiet mener han har brukt som stråmenn for å selge og kjøpe aksjer.

Advokat Richard Saue

Tingrettsdommer Richard Saue leder rettsforhandlingene.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Det er satt av mye tid, det er mange vitner og en anselig mengde dokumenter, sier tingrettsdommer i saken, Richard Saue.

Han skal lede de fem måneder lange forhandlingene, men måtte under rettens første dag gå på gangen etter habilitetsinnsigelse fra forsvarer Atle Helljesen.

Beskyldningene har også florert i forkant av rettssaken. Siktelser er frafalt og utvidet, og en rekke saker er anmeldt til det særskilte etterforskningsorganet.

Også hos politiet har temperaturen vært høy. To av nøkkelpersonene i etterforskningen, politirevisor Bjørn Grønningen og politiadvokat Gro Stangeland, gikk til jobber utenfor politiet i fjor.

NRK kjenner til at politiet prøvde å beholde Grønningen ved å tilby høyere lønn, men ble stoppet av personalavdelingen. Det førte til sterke reaksjoner, og i et internt notat betegner politiet det som katastrofe om de taper saken på grunn av mangel på kompetanse og ressurser.

Enorme mengder sakspapirer

Deler av politiets beslag i innside-saken.

Deler av politiets beslag i innsidesaken.

Foto: Politiet

Sakspapirene er på til sammen 10 000 sider. Advokat Pål W. Lorentzen, som forsvarer en av de tiltalte, og medhjelperne fra advokatkontoret i Bergen har flyttet et stort antall ringpermer til Stavanger.

– Jeg tipper det er snakk om 60-70 store ringpermer, sier Lorentzen.

Hvor mye den fem måneder lange rettssaken vil beløpe seg på, vet ennå ikke tingrettsdommer Saue.

– Man vil sikkert ha en oppfatning av det i ettertid, men jeg vet ikke noe om det i dag, sier han.