Hopp til innhold

Hvilken er årets beste kokebok?

De fem beste, og den aller beste av årets kokebøker, kåres av matekspert og kokk Stig Juelsen.

Kokebøker

I helse- og kostholdsåret 2011 har det kommet ut svært mange gode kokebøker, ifølge matekspert og kokk, Stig Juelsen. Disse mener han er de fem beste.

Foto: Einar Espeland / NRK

Stig Juelsen

Kokk og matekspert Stig Juelsen.

Foto: NRK

2011 har vært en særegent år for den norske kokeboka. Lavkarbo og økt fokus på helse og kosthold har lagt markedet åpent, og flere utgivere har benyttet seg av muligheten. Av alle kokebøkene som har kommet i år, har kokken Stig Juelsen valgt sine favoritter.

– De er alle veldig store, og veldig gjennomførte. Det handler mye om fisk, og sunn mat. Det er noen lavkarbo-tendenser, men det blir nok enda mer av dette neste år, sier han.

De fem beste kokebøkene i 2011:

– Jeg vil si at alle fem er en favoritt i utgangspunktet. Bortsett fra de to beste er det umulig å rangere dem. De er så forskjellige, og har såpass forskjellig målgruppe at alle er perfekte julegaver for noen. Lise Finckenhagens er perfekt til mor, og boka fra The Flying Culinary Circus er kjempefin for far, sier han.

Derfor blir det tre tredjeplasser, én andre- og én førsteplass.

3. Min ost 1: Faste og halvfaste oster

Faste og halvfaste oster, Ostehuset
Foto: Einar Espeland / NRK

Den første norske praktboken om ost? "Min ost 1: Faste og halvfaste oster." er en praktbok fra den stavangerske matsuksessen Ostehuset. Gründer og ostekjenner Tom Helge Sørensen har lenge gått med en stor og umodnet ostebit i magen. Boka er 210 sider ost og vin og klassiske oppskrifter fra Ostehuset.

– Det handler en god del om ost. Den har veldig mye bra oppskrifter. Den går veldig dypt inn i ost, både som et oppslagsverk og som en kokebok. Du får også servert historien om de forskjellige ostene, sier Juelsen.

3. FLYING CULINARY CIRCUS

Flying culinary circus
Foto: Einar Espeland / NRK

Dette er den nye kokeboka fra de fire medlemmene i kokkegruppa The Flying Culinary Circus. En enkel cateringjobb i Central Park i New York for fire år siden, har blitt til et omreisende norsk kokkesirkus som koker for matkjennere og superkjendiser verden over. Nå tar de fire kokkene sin enkle og lekne innfallsvinkel til matlaging videre til kokeboksjangeren.

– Dette er boka til far i år, til mannen. Oppsettet er veldig manne-aktig, veldig morsomt. Den inneholder ikke tradisjonelle oppskrifter, men historier fra fire mannlige norske kokker som reiser verden rundt, sier Juelsen.

Han påpeker at det brukes skjemaer og diagrammer i stedet for måleenheter i boka, noe han mener gir den særpreg.

– En kokebok skal være en veiledning og ikke en fasit. Derfor er den litt morsom. Den legger opp til at man kan improvisere og få informasjon. Bakgrunnen for boken er at vanlige folk skal kunne lage like god mat som kokker, sier Juelsen.

3. Fredag hele uka

Fredag hele uka, Lise Finckenhagen
Foto: Einar Espeland / NRK

Denne boka har som tittelen tilsier, som mål å gjøre hver dag til en fredag, og til en fest. Boken inneholder 240 av Lise Finckenhagens aller beste oppskrifter. Hun begynte hos Eivind Hellstrøm på Bagatelle som 16-åring, og har siden opparbeidet seg et ry som en av Norges dyktigste kokker. Hun er også en svært populær formidler av kokekunst gjennom sine faste innhopp i Nitimen på NRK P1.

– Det er ikke festmat, men mye kosemat og familiemat. Den inneholder mange veldig gode oppskrifter. Dette er bruksboken som har alt. Den har forretter, desserter og hovedretter. Den er veldig fint lagt opp, oppskriftene er forståelige, og det er veldig lite dilldall rundt de, sier Juelsen.

I motsetning til «Flying culinary circus» blir denne klassifisert som en damebok av Juelsen.

– Denne er mer for mor. Uttrykket er veldig feminint og koselig. Den er absolutt veldig bra, og gjennomført, sier han.

2. Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge

"Den beste sjømaten i Norge"
Foto: Einar Espeland / NRK

Norsk sjømat er i verdensklasse, og derfor har Gastronomisk Institutt og Drivkraft forlag gått sammen for å markere den norske sjømatkulturen nasjonalt og internasjonalt. “Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge” inneholder både en eksklusiv samling oppskrifter fra tidligere OL- og verdensmestere, og norsk sjømathistorie og natur.

– Her er det bare sjømat. Stort sett det meste vi har i havet i Norge. Det er en forseggjort og fantastisk vakker bok når det kommer til bilder og design. Oppskriftene er også vedlig gode, og interessante, sier Juelsen.

Boken er ifølge han kjempegod, men det er likevel en faktor som vipper den ned fra førsteplassen i kåringen.

– Det eneste problemet med denne boken er at hvis du ikke bor i Oslo, Stavanger, Bergen eller Trondheim sliter du litt med råvarene de bruker her. De er ikke så veldig spesielle, men de er vanskelige å få tak i, sier han.

1. Samvirkelagsbestyrer Eirik Sevaldsens pizzabok

Pizzabok
Foto: Einar Espeland / NRK

Eirik Sevaldsen er hjernen bak pizzaen i Lofthus Samvirkelag på Sandaker i Oslo. I samarbeid med Åpent Bakeri står han bak en svært populær pizzarestaurant. Her får du pizza på Sevaldsens måte. En tynn og sprø bunn med f.eks. reinsdyr, fennikkelsalami, urtemarinert kylling, hvit trøffel, klippfisk, lodderogn, høvlede mandelpoteter, blåskjell - og eple. Det er også dette boka handler om.

– Vi spiser jo fryktelig mye pizza i dette landet her. Det er en veldig fin og lærerik bok. Den har oppskrifter på vanlige pizzaer, litt uvanlige pizzaer, blancopizzaer uten tomatsaus. Det er faktisk veldig godt. Da bruker man ikke saus, olivenolje, dressing eller creme fraiche. Det er ikke noe begrensning når det kommer til pizza, sier Juelsen.

Han kårer pizzaboken til den beste kokeboken fra 2011.

– Den er mest spennende, og gir meg mest. En så stor bok om pizza er fantastisk. Den inneholder masse fine tips. Nå ønsker jeg meg pizza til jul, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland