Hopp til innhold

– Moderne kriminalomsorg er ikke å bygge flere fengsler

Dersom Fremskrittspartiet kommer inn i regjering til høsten, ønsker partiet å stramme inn vilkårene for hjemmesoning og heller bygge flere fengselsplasser. Det liker friomsorgen dårlig.

Birgt Mæland

Leder for friomsorgen i Rogaland, Brigt Mæland, liker ikke at Fremskrittspartiet ønsker å kutte ned på tilbudet om hjemmesoning. – Mange straffedømte vil miste et godt alternativ som hjelper dem tilbake til hverdagen, sier han.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Det blir å skru tiden tilbake. Hvis folk kan sone ute i samfunnet, så la dem gjøre det, sier leder for friomsorgen i Rogaland, Brigt Mæland.

Nylig publiserte Statistisk sentralbyrå en ny forskningsrapport. Her står det at straffedømte som sonet med fotlenke, mistet kontakten med samfunnet og arbeidslivet i mindre grad sammenlignet med personer i fengsel.

Dette er Mæland helt enig i, og mener Frps utspill er et slag i magen for kriminalomsorgen.

– Moderne kriminalomsorg er ikke å bygge flere fengsler, sier han.

Mener straffen er for mild

Frps førstekandidat til Stortinget fra Rogaland, Solveig Horne, sa i et intervju til Stavanger Aftenblad i juni 2009 at «Frp har hele tiden vært klare på at vi ønsker å avvikle hjemmesoning og heller få flere fengselsplasser.»

Tross nye forskningstall som viser positive resultater siden oppstarten i 2008, er hun og partiet fortsatt svært skeptiske til hjemmesoning. Hun forteller at Frp kun ønsker å tilby hjemmesoning til unge førstegangsforbrytere.

– Det strider mot folks rettsoppfatning, og det er et hån mot offeret at straffedømte skal få lov til å sone hjemme i stedet for i fengsel, sier Horne.

Les også:

Mæland mener på sin side at hjemmesoning er straff nok i seg selv.

– Er du ute når du skal være inne, så går det en alarm. Er du inne når du skal være ute, går det også en alarm, sier han.

Fotlenke

I stedet for høye murer og celler, er dette alt som skal til for å kunne sone i eget hjem.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Du snakker om egne inne- og utetider, men hva med å hente posten, gå ut med søpla?

– Det kan være problematisk. Vi måler opp leiligheten når vi installerer dette, så du får for eksempel ikke anledning til å klippe plenen din når du vil, sier han.

Frykter konsekvensene

Mæland forteller at samfunnet drar nytte av at folk soner i eget hjem. Han frykter konsekvensene av en eventuell endring i det alternative soningstilbudet.

– Vi sparer staten for store utgifter, fordi det er dyrt å ha en person sittende bak murene. Men dersom vi ikke kan tilby hjemmesoning, fyller vi bare opp de stappfulle fengslene vi har, sier han.

Her mener Horne at Frp har løsningen.

– Vi vil bygge flere fengselsplasser og få på plass soning i utlandet. Det vi har sett de siste årene er at soningskøen har økt, og da blir det helt feil å gi flere tilbud om hjemmesoning i stedet for å prioritere nok fengselsplasser, sier hun.

Dette får Mæland til å riste på hodet. Kun straffedømte som har fått straff opp til fire måneder kan søke om hjemmesoning. Personer som har fått en strengere straff og vist en positiv holdning i fengselet, kan søke om å få sone de siste fire månedene hjemmefra.

Les også:

Dersom Frp kommer til makten, mener Mæland at flere straffedømte vil miste et godt alternativ som forbereder mange på livet utenfor murene.

– De som soner en lengre straff og får muligheten til å sone de siste månedene med fotlenke, vil miste et godt alternativ som hjelper dem tilbake til hverdagen. Samtidig vil de som soner med fotlenke fra dag én miste tilknytningen til yrkeslivet. Overgangen tilbake til samfunnet blir vanskeligere for alle, sier Mæland.

Får støtte fra straffeadvokat

Odd Rune Torstrup er straffeadvokat i Stavanger. Han var lenge skeptisk til hjemmesoning, men sier at han tok grundig feil.

– Fare for tilbakefall til fengslene er mye mindre dersom den straffedømte soner hjemme. Det beste med hele tilbudet er at de domfelte kan ivareta sine sosiale forpliktelser som arbeid og familie, samtidig som de soner straffen, sier han.

Torstrup forteller at han har hatt mellom mellom ti og 20 klienter som har sonet hjemme. Tilbakemeldingene fra klientene har vært så gode at han ønsker å utvide tilbudet fra fire måneder til et helt år.

Odd Rune Torstrup

Straffeadvokat Odd Rune Torstrup var lenge skeptisk til hjemmesoning. Etter flere positive tilbakemeldinger fra klientene, har han snudd i saken. Nå ønsker han at tilbudet skal utvides.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Hjemmesoning er en høyst reell straff, du føler at du er fengslet i ditt eget hjem. Samtidig unngår vi en rekke skadevirkninger som fengselsstraff vanligvis gir, og du unngår å knytte bånd til kriminelle miljøer i fengselet, sier han.

Dette er uaktuelt for Horne og Frp.

– Det er flertall i dag for hjemmesoning for unge førstegangsforbrytere, men en utvidelse av bruken av dette er noe Frp kommer til å kjempe imot, sier hun.