Hopp til innhold

Hjelper psykisk syke ungdommer med skolen

Unge med psykiske problemer faller ofte utenfor i skolen. Lisa Edland Albrigtsen og prøveprosjektet SkoleResept hjelper «Emma» og andre ungdommer med å gjennomføre skolen ved siden av behandlingen de får.

SkoleResept

«Emma» synes det er godt å ha Lisa Edland Albrigtsen som samtalepartner og støttespiller gjennom prosjektet SkoleResept.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

– Jeg slet med konsentrasjonen, og visste ikke helt hvordan jeg skulle roe meg ned når det ble for mye, forteller en av deltakerne i prosjektet, som vi har valgt å kalle «Emma».

Emma begynte på ungdomsskolen i høst. Hun begynte å slite med psyken i mars i fjor, og hadde begynt med behandling da hun kom inn i SkoleResept.

Finner motivasjonen

Unge som sliter med psykiske lidelser faller ofte ut av skolen. Som konsekvens av dette kan de få problemer med å skaffe seg jobb senere i livet, og kan derfor ende med å leve som ufør. Derfor ble prøveprosjektet SkoleResept laget, og har nå pågått i et år i regi av Rådet for psykisk helse.

Prosjektet fungerer som en bro mellom skole og behandlingsinstans, og hjelper skolen med å tilrettelegge undervisningen for deltakerne. I tillegg til å være samtalepartnere for deltakerne. Prosjektet er i hovedsak finansiert av ExtraStiftelsen.

For Emma ble både skolen og fritiden en utfordring når hun var syk.

SkoleResept

Prosjektleder Rune Salvesen forteller engasjert om prøveprosjektet SkoleResept, som allerede viser positive resultater. Prosjektmedarbeider Lisa Edland Albrigtsen til venstre.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

– Det faget jeg likte dårligst var gym, og jeg ble ikke med på aktivitetene som de andre gjorde. Men nå elsker jeg gym! Jeg skjønner at det er nyttig og sunt, og har engasjert meg mer i flere fag som jeg ikke likte så godt før, forteller Emma med et smil.

En lettelse

Emmas mor forteller også at det var en lettelse å ha SkoleResept som støtte.

– De har hjulpet henne med å finne skolelysten igjen. De ga håp da jeg så vidt turte å håpe. Noe av det verste foreldre kan oppleve er at barna deres ikke har det bra. Da er det så godt å se at Emma kommer seg fint ut av det igjen, sier moren.

Deltakerne i prosjektet er unge mellom 13 og 25 år som sliter med alvorlig sinnslidelse.

– Vi ser at jo tidligere vi kommer inn, jo større er sjansen for å lykkes hos deltakerne. Flere av de vi jobber med har tatt eksamen samtidig som de har vært i behandling, forteller prosjektarbeider Lisa Edland Albrigtsen.