Historisk klatrestevne i Stavanger

Verdens beste klatrere var samlet i Stavanger lørdag, for å delta i verdenscupen. Det er første gang i historien at et slikt stevne blir arrangert i Norden.

Verdenscup i klatring

TØFF RUTE: Bare de færreste når toppen av klatreveggen i Sørmarka arena.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

– Dette er det største som har skjedd i norsk klatrehistorie, sier Tove Kallevåg-Albrektsen.

Hun leder klatreklubben Bratte Rogalands Venner, som står bak arrangementet i Sørmarka Arena. Her er den 17 meter høye klatreveggen bygget om, slik at bare de aller beste kommer til topps.

– Veggen er laget for verdenseliten, så det er ikke mange som kommer seg helt opp. Jeg hadde aldri klart det, sier Kallevåg-Albrektsen.

Ingen nordmenn i finalen

Jan Eivind Danielsen (40) har 25 års erfaring med klatring. Han tror ikke folk flest forstår hvor stort det er at verdenscupen blir arrangert hjemme.

– Det setter Norge, Stavanger og klatring på kartet, og viser at vi kan arrangere store konkurranser, sier Danielsen.

Norge er langt bak når det gjelder klatring internasjonalt, og har ingen deltakere i finalen. Det største hjemmehåpet, Magnus Midtbø, røk hårfint ut av semifinalen.

– Jeg er utrolig skuffet. Vi klatrere får ikke mye oppmerksomhet, og jeg hadde håpet å få vise det norske folk hva jeg kan, sa Magnus Midtbø, like etter semifinalen.

Verdenscup i klatring

HEIAGJENG: Flere har møtt opp for å heie frem klatrestjernene i de innledende rundene. Enda flere ventes til finalen.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

Også Danielsen skulle ønske at Norge var representert i finalen.

– Det viktigste for oss er likevel å skape oppmerksomhet rundt klatring, og å få folk nysgjerrige på sporten. Da blir enda flere rekruttert, og vi kan kanskje hevde oss enda mer internasjonalt etter hvert, sier Danielsen.

– Klatring holder meg ung

Verdenscup i klatring

FAR OG SØNN: Jan Eivind Danielsen hadde med seg eldstesønnen på verdenscupen i klatring.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

Og interessen er allerede på stigende rang. I løpet av fem år har arrangørklubben Bratte Rogalands Venner vokst fra 100 til 1100 medlemmer.

– Klubben har gjort en fantastisk jobb. De startet i det små med Norgescup, og gikk videre med NM og EM. Nå kroner de det hele med en verdenscup, sier sportssjef i Norges Klatreforbund, Lars Ole Gudevang.

40-åringen Jan Eivind Danielsen har også merket økt interesse for klatring blant folk, og håper den øker enda mer.

– Klatring holder meg ung, og er uten tvil sunt å drive med. Ingenting er bedre enn om verdenscupen kan få flere til å få øynene opp for sporten, sier han.