Hopp til innhold

Livet på sykehjemmet var passivt for Gunhild. Så kom et magisk bord

Interaktive spill skal aktivisere personer med demens. – Ressursmangel gjør at vi må bytte ut menneskelige ressurser med teknologi, sier forsker.

Gunhild Lode

Klepp kommune har fått på plass Tovertaffel på sykehjemmene. En konsoll med over 30 spill, også kalt magisk bord. Gunhild Lode ler så mye at hun må lene seg over bordet og hvile hodet på armene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg blir i godt humør av dette, sier Gunhild Lode.

Hun er sykehjemsbeboer og har demens, men det er det ingenting som tyder på akkurat nå.

Lode sitter i et mørkt rom sammen med Anna Smoland, som også bor på sykehjemmet. En projektor i taket lyser ned på bordet foran dem og sender en interaktiv ball frem og tilbake mellom de to.

Lode ler så mye at hun må lene seg over bordet og hvile hodet på armene.

Interaktive spill skal motvirke passivitet

Undersøkelser viser at sykehjemsbeboere er sykere enn før, og ansatte har ikke kapasitet til å aktivisere dem nok.

Derfor får flere sykehjem teknologiske løsninger som skal motvirke passivitet.

– Dette både aktiviserer og stimulerer beboerne våre. De må bruke sansene og kroppen for å løse oppgavene i de ulike spillene, sier kulturkontakt i Klepp kommune, Helene Stangborli.

Gunhild Lode, Kleppheimen

Undersøkelser viser at sykehjemsbeboere er sykere enn før, og ansatte har ikke kapasitet til å aktivisere dem nok. Nå skal Tovertaffel hjelpe på aktiviseringen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Kommunen har fått på plass Tovertaffel på sykehjemmene, en konsoll med over 30 spill, også kalt magisk bord.

Det er utviklet og tilpasset for personer med demens i alle stadier.

– Her kan en ansatt spille sammen med fire beboere. Det er veldig fint å se mestringsfølelsen de gir beboerne. De lyser opp, sier Thea Marie Topstad, kulturkontakt ved Kleppheimen.

Flere eldre enn unge i 2030

– Vi må rett og slett bytte ut menneskelige ressurser med teknologi, sier Martha Therese Gjestsen, ved Sesam – Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling, i Stavanger.

I 2030 vil det være flere eldre enn unge innbyggere i Norge. Med andre ord vil det ikke være nok folk til å gi de eldre den omsorgen og tiden de trenger for å kunne leve fullverdige og aktive liv.

Noen kommuner merker dette allerede.

Gunhild Lode (t.v) og Anna Smoland og det magiske bordet.

Det magiske borde på Kleppheimen bidrar til å skape gode stunder for både beboere, ansatte og pårørende. Gunhild Lode (t.v.) og Anna Smoland storkoser seg.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I dag kunne NRK fortelle at det allerede er flere eldre enn unge innbyggere i Innlandet fylke.

Gjestsen forteller hvordan det offentlige helsevesenet i Norge derfor tar i bruk teknologiske løsninger på grunn av ressursmangel.

– Det er masse potensial her. Vi vet allerede at det finnes teknologiske løsninger som øker livskvaliteten og gjør hverdagen tryggere for eldre og syke, så det er ikke bare trist, sier Gjestsen.

Gjør det lettere for pårørende

Ifølge kulturkontaktene på Kleppheimen bidrar det magiske bordet til å skape gode stunder både for beboere, ansatte og pårørende.

– Kan vi spille dette sammen med barnebarna? spør Anna Smoland.

Kulturkontaktene svarer bekreftende og Smoland sier hun gleder seg allerede til neste gang.