Hopp til innhold

Henning Larsen er død

Mangeårig filmanmelder i NRK Rogaland, Henning Larsen, døde torsdag, 73 år gammel.

Innslaget blei lagd i 2007, da Henning Larsen var kinosjef i Stavanger.

VIDEO: Filmanmelder, filmviter og tidligere kinosjef Henning Larsen ble 73 år gammel. TV-portrettet blei sendt på NRK i 2007.

Henning Larsen var svært interessert i musikk og film hele livet. Han studerte film i London og jobbet som faglærer i estetiske fag ved Tastaveden skole i Stavanger. Larsen ble ansatt som kinoassistent i Stavanger kinematografer i 1964.

Henning Larsen

Henning Larsens skarpe kommentarer om film er velkjent for radiolyttere i Rogaland.

Foto: Privat

Han ble senere kinosjef, filmsjef og filmkonsulent ved kinoen på Sølvberget. På 80-tallet drev Larsen videobutikk i Stavanger, og han var deltaker i filmspørreprogrammet Zoom på NRK.

Klarte ikke legge vekk filmen

De siste årene har Henning Larsen blitt en kjent stemme for mange rogalendinger som frittalende filmanmelder i NRK Rogalands radiosendinger hver uke.

Den tidligere kinosjefen ved Stavanger kino gikk egentlig av med pensjon i 2008, men klarte ikke å legge filmen vekk. Han kom tilbake til radiolytterne allerede året etter med sine betraktninger om de nye filmene på kino.

I samtale med radiostemme Einar Espeland kom det skarpe kommentarer til en rekke filmer.

– Han var ekstremt lidenskapelig, og han sa alltid det han mente, forteller Espeland.

Anmeldte film fram til mars

Blant kommentarene til Larsen som fikk mest oppmerksomhet i nyere tid var anmeldelsen av «Fifty Shades of Grey», en film han slaktet fullstendig.

Og nettopp det å tørre å slakte filmer, både da han jobbet ved kinoen og som anmelder, trekker Espeland frem som et tegn på Larsens sterke integritet. Larsen brukte og mye tid på det lokale filmmiljøet.

– Han har betydd mye for det lokale filmmiljøet, og har stor respekt blant både skuespillere og regissører, legger Espeland til.

Larsen anmeldte sin siste film for NRK Rogaland i mars i år, og døde torsdag 19. mai etter en tids sykdom.