NRK Meny
Normal

Må nedbemanne igjen

Helse Fonna må spare 50 millioner neste år. Det vil gå ut over pasientene, mener de ansatte.

Haugesund sjukehus
Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

For å spare 50 millioner kroner må liggetiden til pasientene reduseres og avdelinger slås sammen.

Vil gå ut over gynekologisk

Ledelsen foreslår blant annet å overføre gynekologisk til kirurgiavdelingen, noe som betyr nedbemanninger ved Haugesund sjukehus.

De ansatte frykter dette vil gå ut over pasientene. Det sier hovedtillitsvalgt for jordmødrene, Hildegunn Enge Bang.

- Vi har allerede vært igjennom en stor nedbemanning for to år siden.  Når vi jobber med fødsler er det viktig å ha god bemanning for å holde kvaliteten god og inngrepene lave.   Hvis du reduserer drastisk på bemanningen vil det gå ut over resultatene, sier Bang.   

Lars Holst Larsen
Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

- Bekymringsfullt

Også hovedtillitsvalgt for overlegene i Helse Fonna, Lars Holst Larsen er bekymret for økonomien i helseforetaket.

- 50 millioner representerer ganske mange årsverk som en  må kvitte seg med, hvis en ikke kan spare det inn på andre måter.  Jeg synes det er bekymringsfullt og jeg vet ikke om de kan klare å få det til,  sier Holst Larsen.  

Vil ikke si hvor mange som må gå

Totalt får helse Fonna 1,9 milliarder å drive helse for i 2007. De 50 millionene som må spares, er underskudd fra i år. Administrerende direktør Johannes Kolnes vil ikke si hvor mange som må gå i helseforetaket, men innrømmer at nedbemanningen kommer.

Vikarpool

De fast ansatte vil gå inn i en slags vikarpool.

- Vi må ha et lavere personalforbruk.  Det ønsker vi å gjøre gjennom å samle de som blir overtallige i en egen enhet - at de går inn der det er sykefravær.   

- Vil ikke dette gå ut over pasientene?

- Jeg vil heller love at pasientene skal få en bedre hverdag.  De skal merke en mer effektiv drift, mener Johannes Kolnes. 

 

Det er meningsløst å redusere veldig gode fagmiljøer fordi man har et kortsiktig problem

Finn Martin Vallersnes

Reagerer på innsparingsforslagene

Stortingsrepresentant Finn Martin Vallersnes reagerer på  innsparingsforslagene i Helse Fonna.

Det er helt uakseptabelt  at avdelinger slås sammen, sier Vallersnes

- Det høres helt urimelig ut, spesielt på bakgrunn av den forfordelingen som allerede finnes mellom Helse Vest og andre deler av landet med en underfinansiering av Helse Vest.  Her synes jeg Helse Fonna og Helse Vest bør bli mer offensive og kreve en raskere endring og bedring av fordelingssystemet i hele helse-Norge.  Det er helt meningsløst å begynne og redusere veldig gode fagmiljøer som f.eks. gynekologisk fødselsavdeling i Haugesund fordi man har et kortsiktig problem som burde vært løst allerede, sier Vallersnes.