Hopp til innhold

Streik i oljesektoren - varsler opptrapping

Over 300 oljeservicearbeidere blir tatt ut i streik. Industri Energi varsler opptrapping allerede.

Oljestreik

Denne delegasjonen fra Industri Energi landet på Stavanger Lufthavn Sola i formiddag. Forhandlingsleder Ommund Stokka til venstre.

Foto: Gunnar Morsund

– Arbeidsgiverne viste ikke en «puck» forhandlingsvilje gjennom hele prosessen, sier områdeleder Ommund Stokka.

Han og en delegasjon fra Industri Energi landet på Stavanger lufthavn Sola etter en tøff natt med forhandlinger med motparten Norsk olje og gass.

Bakgrunnen for striden er at Norsk olje og gass inngikk lønnsavtale med fagforeningen Safe i sommer. Industri Energi har ikke villet godta denne.

– Safe har godtatt en drittavtale som vi ikke kan godta. Vi skal ha opp topplønningene til fagarbeiderne. Striden går både på lønn og måten lønnen er bygd opp, sier leder i Industri Energi, Leif Sande, til NRK.

– Man har tvunget en svak fagforening til å godta en avtale som ikke er i tråd med frontfaget og vi ikke er fornøyd med, sier Stokka.

– Når kommer opptrappingen av streiken?

– Det er under kontinuerlig evaluering. Vår streikeberedskap er på topp og vi vurderer opptrapping, svarer områdelederen.

Lønnsforskjeller

Industri Energi mener avtalen vil øke forskjellene opp mot operatør/boring/forpleining dramatisk og derfor kunne ikke fagforbundet godta avtalen.

– Industri Energi kan ikke godta at et lite forbund som Safe med 600 medlemmer skal diktere 6000 Industri Energi-medlemmer på oljeserviceavtalen, sier Stokka.

– I en tid der 40.000 har mistet jobben i oljeindustrien og selskapene vurderer ytterligere nedbemanning, så går altså Industri Energi til streik for å få langt høyere lønnstillegg enn alle andre grupper i det norske samfunnet, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som er administrerende direktør i Norsk olje og gass

Meklingen mellom arbeidsgiverforbundet og Industri Energi endte med brudd 3,5 timer på overtid natt til onsdag. Etter bruddet er tonen tøff mellom partene.

– Det er totalt uansvarlig. Det er som man ikke tror det er mulig, sier Schjøtt-Pedersen.

Norsk olje og gass, som representerer 49 olje- og gasselskaper og 59 leverandørbedrifter på norsk sokkel, mener streiken er unødvendig.

– Vi har gitt et tilbud som er helt i tråd med det industriarbeiderne har fått. Det såkalte frontfaget. Vi har gitt dette tilbudet til begge fagforbundene vi forhandler med. Det ene sa ja allerede i sommer. Det andre går til streik. Industri Energi opptrår fullstendig usolidarisk med de som har mistet arbeidet, sier Schjøtt-Pedersen.

Over 300 streiker

Det første streikeuttaket gjelder om lag 310 medlemmer fordelt på fem bedrifter: Schlumberger, Baker Hughes, Halliburton, Oceaneering og Oceaneering Asset Integrity.

Streiken starter onsdag klokka 7 og vil i hovedsak ramme miljøhåndtering av boreavfall, noe som kan medføre stans i noen boreoperasjoner.

En konflikt vil ikke umiddelbart ramme produksjonen av olje og gass på norsk sokkel, ifølge Norsk olje & gass.

– I første omgang tar vi ut et begrenset antall medlemmer, men det ligger an til opptrapping av streiken hvis det blir nødvendig, sier forbundssekretær og ansvarlig for oljeserviceavtalen i Industri Energi, Einar Johannessen til NTB.