Her er brannfaren så stor at det er forbudt å grille i naturen

I flere kommuner er det nå innført totalforbud mot å gjøre opp ild i skog og mark. Vil du grille i finværet, er det kun tillatt i din egen hage.

Skogbrannfare

Brigadesjef Alf Egil Krohn i Rogaland brann og redning kan ikke huske at det har vært så tørt og så stor fare for gressbranner i Rogaland. I store deler av landet er brannfaren stor.

Foto: Erlend Frafjord

Det meldes nå om svært stor skogbrannfare i nesten hele landet, ifølge brannvarselet til Yr.no. Meteorologisk institutt beregner skogbrannfare for rundt 100 steder over hele landet, og det er kun de tre nordligste fylkene som slipper unna rødt varsel.

Torsdag er Gjøvikbanen stengt på grunn av en skogbrann på Hadeland i Oppland, og de siste dagene har brannvesenet rykket ut til flere gress- og lyngbranner i Sør-Rogaland. Når det er så tørt som nå skal det svært lite til før det begynner å brenne.

Skogbrannfaren er for øyeblikket stor, og indeksen er økende, ifølge Rogaland brann og redning IKS.

– Det er veldig skummelt ute nå. Det er knuskende tørt, sier brigadesjef Alf Egil Krohn.

Onsdag ble det innført totalforbud mot å gjøre opp ild i skog og mark i følgende kommuner i Rogaland:

Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Gjesdal, Rennesøy, Randaberg, Sola, Kvitsøy, Finnøy, Hå, Eigersund, Bjerkreim og Strand.

Ingen grilling langs sjøen

Krohn understreker at totalforbudet også gjelder grillplasser og langs sjøkanten. Det er altså ikke tillatt å bruke offentlige griller, for eksempel de som er satt opp på badeplasser.

– Folk har lov til å grille hjemme i hagene sine. Men der går grensen, sier han.

Totalforbudet omfatter også bruk av stormkjøkken og gassgriller.

– I min tid i brannvesenet kan jeg ikke huske at vi har gått ut med verken totalforbud eller så strenge advarsler, sier brigadesjefen.

Lang tørkeperiode

Det blir ikke lov å gjøre opp ild før det kommer nedbør igjen, noe som kan drøye ganske lenge. I langtidsvarselet for Rogaland som gjelder fram til 2. juni er det ikke en regndråpe i sikte.

– Vi har hatt en tørkeperiode på 14 dager, og alt har tørket opp. Brannfaren er ekstrem høy, sier Krohn.

Hvis du bryter totalforbudet, og for eksempel fyrer opp en engangsgrill, risikerer du å få en bot av politiet.

– Men det verste er selvsagt hvis noen klarer å starte en brann. Det vil få helt andre konsekvenser, sier Krohn.