NRK Meny
Normal

-Vi vil ikke se nøden

Høyre fikk flertall for ønsket om å forby tigging fra sentrum og å hindre tiggere og andre til å bruke offentlige parker og friområder som campingplass. Men debatten i formannskapet ble heftig.

Heftig debatt i formannskapet i Stavanger om å utrede tiggeforbud.

Per Endre Bjørnevik (Kr.F) gikk kraftig ut mot forslaget om å utrede tiggeforbud i Stavanger.

–Vi vil ikke si nøden i eget land, sa Per Endre Bjørnevik fra Kr.F.
Forslaget om å be rådmannen utrede et forslag om tiggerforbud Stavanger fikk likevel flertall med støtte fra Høyre, FrP, Sp og de uavhengiges representant, Hilde Karlsen.
Per Endre Bjørnevik fra KrF var den som gikk kraftigst ut mot forslaget.

-KrF støtter ikke dere forslaget. Norge bruker store beløp for å hjelpe fattige i andre land. Men når de kommer hit og ber om hjelp, så skal vi ikke gi dem det? sa Bjørnevik.

Iselin Nybø

Iselin Nybø fra Venstre ville ikke utrede forslaget.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Også Venstre gikk i mot

Også Iselin Nybø fra Venstre argumenterte sterkt mot tiggerforbud med utgangspunkt i ytringsfriheten.

-Tigginger en ytring vi ikke kan forby. Et forbud vil være en innskrenking av ytringsfriheten. Dette er Europas fattige som kommer til Norge for å be om hjelp. De setter seg på gaten med en plakat hvor de ber om penger. I mine øyne er det en ytring vi ikke kan forby, sa Nybø.

John Peter Hernes

Høyres gruppeleder John Peter Hernes.

Foto: Maren Ege Tjoflåt / NRK

Høyre fikk flertall

Gruppeleder for Høyre, John Peter Hernes , viste i formannskapet til at andre kommuner allerede har innført et slikt forbud og at debatten allerede har gått over langt tid i Stavanger.
-Stavanger har ikke den verktøykassen vi trenger. Det kan vi få gjennom å endre politivedtektene slik at politiet kan gripe inn, sa Hernes.

Lite problem, mener rådmannen

Rådmannen i Stavanger skrev i sin innstilling til saken at hun ikke definerer tigging som et så stort problem at det er nødvendig å innføre et generelt tiggeforbud eller innfør tiggerestriksjoner.
Men det var altså flertallet ikke enig i. I tillegg ba flertallet også rådmannen utrede et forbud mot at tiggere kan campe i parker og på offentlige steder i byen.

Lars Anders Myhre

Lars Anders Myhre, (Ap)

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Det forslaget forsto ikke Arbeiderpartiets Lars Anders Myhre.

-Et forbud mot å campe på offentlige plasser er noe helt annet og har ingenting med tigging å gjøre, sa Myhre.

Også Per A. Thorbjørnsen gikk mot forslagene og forsto ikke hvorfor Høyre i Stavanger ønsker å bruke tid på denne saken.
-Stavanger kommune står overfor hundrevis av utfordringer fremover og jeg forstår ikke hvorfor dette er en så viktig sak som man vil at rådmannen og hennes stab skal bruke tid og krefter på, sa Thorbjørnsen.’