Hopp til innhold

Flere tusen kan miste karakteren

Opp mot 3000 elever i Rogaland har fått advarsel om at de kan miste karakteren i fag på videregående. Nå er Vestlandsfylkene lei av alle problemene de nye fraværsreglene skaper.

Undervisning i elektrofag

De nye fraværsreglene har ført til økt fravær på yrkesfag i Rogaland – stikk i strid med intensjonen, ifølge Simon Næsse (Ap), leder for opplæringsutvalget i Rogaland. Bildet viser undervisning i elektrofag på videregående skole. Illustrasjonsbilde.

Foto: Brun, Thomas / NTB scanpix

– Vi ser at en regel som kunne vært god, dessverre har blitt laget såpass rigid at det får veldig uheldige utslag, sier leder for opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune, Simon Næsse (Ap).

Ifølge de nye fraværsreglene kan elevene i videregående skole ikke ha mer enn ti prosent udokumentert fravær før de mister karakteren. Disse strengere reglene har allerede fått store konsekvenser for elever i Rogaland.

Ifølge Ap-politikeren har de nye reglene ført til at fraværet – stikk i strid med intensjonen – har gått opp på yrkesfaglige skoler i fylket.

– Nå har vi sendt ut mellom 2000 og 3000 advarsler til forskjellige elever i fylket om at de kan miste karakteren, sier Næsse.

Simon Næsse

Simon Næsse (Ap), leder for opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune.

Foto: Rogaland Arbeideparti

Frykter mer frafall

Fraværet har riktignok gått ned på en del ikke-yrkesfaglige skoler, ifølge Næsse, men dette hjelper ikke så lenge bieffektene av reglene er så pass store.

– De nye fraværsreglene hjelper ikke elevene, men bidrar til å skyve dem fra oss.

– Hvis fraværet går ned, men frafallet går opp, har vi gjort noe galt, sier han.

Vestlandet står samlet

Næsse får nå støtte fra politikerkollegene i opplæringsutvalgene i Hordaland og Sogn og Fjordane. Vestlandspolitikerne har sett seg lei på bieffektene av de nye reglene, og ga i dag kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) en rekke forslag til hvordan dette kan løses på en bedre måte.

– Jeg ønsker at vi skal ha noen egenmeldingsdager i forbindelse med fravær, sier Næsse.

– Hvor mange mener dere er passende?

– Jeg synes vi kan behandle elevene på samme måte som ansatte i arbeidslivet.

Det har skapt mange reaksjoner siden reglene ble innført, og både leger og kjøreskoler har ropt høyt om hvor håpløse de mener reglene er.

Små justeringer

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er glad for innspill, men lover ingen endringer.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier regjeringen følger innføringen av fraværsreglene tett.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Foreløpig beholder vi regelverket sånn som det er. Men vi følger situasjonen tett, og det kan være at det trengs små justeringer for at det skal fungere bedre.

For å komme kjøreskoler og elever i møte vedtok Rogaland fylkeskommune at obligatorisk kjøreopplæring skulle gå som godkjent fravær. Men der fikk de streng beskjed fra Utdanningsdirektoratet, det var ikke lov.

Næsse vil fremdeles endre de rigide reglene, både med tanke på kjøreopplæring og sykdom, men det spørs om han får gehør hos ministeren.

– Kunne det ikke vært greit med en egenmelding?

– I praksis har jo eleven ti prosent av tida de kan være borte uten noen som helst grunn. Det betyr at hvis du er syk tre dager i en uke, så er det ingen som kommer til å etterspørre dokumentasjon på det, med mindre du nærmer deg tiprosentsgrensa, sier Røe Isaksen.