Hopp til innhold

Eneste klubb i eliteserien som ikke får skjenke alkohol på stadion

FK Haugesund får ikke servere alkohol til VIP-gjestene på hjemmekampene. Kommunen mener det er viktig å skjerme barn og unge.

Martin Fauskanger, markedssjef i FK Haugesund

INGEN ALKOHOL: På Haugesund stadion er det kun fotballresultater og alkoholfri drikke som skal nytes. Markedssjef Martin Fauskanger skulle gjerne hatt lov til å servere øl eller vin i VIP-arealet.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Mens klubber som Brann og Mjøndalen har egen stadionpub med skjenkerettigheter, får ikke VIP-gjestene på Haugesund stadion servert øl eller vin til maten.

– Jeg synes det er dumt, men enn så lenge må vi forholde oss til det politiske vedtaket som er gjort i Haugesund kommune.

Det sier FK Haugesunds nye markedssjef, Martin Fauskanger. Han mener klubben taper penger på den strenge praksisen.

– Vi ønsker å ha et best mulig kommersielt produkt for våre partnere og supportere, og får absolutt et inntektsbortfall på grunn av dette, sier Fauskanger.

Eneste klubb uten skjenking

NRK har vært i kontakt alle klubbene i Eliteserien. Alle, unntatt FK Haugesund og Stabæk, har skjenking av øl og vin i VIP-arealene. Noen, som Brann og Mjøndalen, har egen stadionpub. På Intility Arena driver Klanen egen supporterpub.

Stabæk opplyser til NRK at de vurderer å søke om ambulerende skjenkebevilling, og at de er i dialog med kommunen om dette.

Odd har i dag skjenking i VIP-arealet på Skagerak Arena, men vurderer å søke om utvidelse.

– Vi har problemer med å skjønne hvorfor det bare er VIP-gjester som får tilgang på alkohol. Odd vurderer ha tribuneseksjoner med aldersgrense på 18 år, og søke om skjenking i tilknytning til disse, sier daglig leder Einar Håndlykken.

Einar Håndlykken

Odd vurderer å søke om utvidet skjenking, opplyser daglig leder Einar Håndlykken.

Foto: Martin Torstveit / NRK

I februar i fjor åpnet Norges Fotballforbund opp for utvidet skjenking på eliteseriearenaene, men ikke inne på selve tribunen.

Har dere opplevd noe bråk i forbindelse med skjenking på VIP-arealet?

– Nei, overhodet ikke. VIP-gjestene våre er dannede mennesker, sier Håndlykken.

Hensyn til barn og unge

Årsaken til at FKH ikke engang har søkt om skjenkebevilling ligger i Haugesund kommunes alkoholpolitiske retningslinjer. Der står det at «skjenking tillates ikke den dagen idrett foregår».

Denne formuleringen kom inn første gang i 2015, og ble vedtatt på ny i 2019 av de seks politiske partiene som styrer kommunen.

– Vi ønsker å skjerme barn og unge, slik at de ikke opplever ubehageligheter når de er på arrangementer. Da vi gjorde dette vedtaket første gang i 2015 fikk vi en e-post fra idrettspresidenten som gratulerte oss med vedtaket, sier ordfører Arne-Christian Mohn (Ap).

Arne-Christian Mohn

Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn (Ap).

Foto: Thomas Halleland / NRK

Samtidig har kommunen gitt skjenkebevilling til sitt eget kulturhus, Festiviteten. Der blir det solgt øl og vin i pausen på ulike forestillinger, selv om det kan være barn og unge til stede både blant publikum og på scenen.

– Det er en av tingene vi har notert oss. Det er rart. Det er det ingen tvil om, sier Fauskanger i FKH.

Han ønsker ikke å kommentere om klubben vil prøve å få politikerne til å snu i saken.

Skjenking om kvelden

Hvorfor er det forskjell på Festiviteten og Haugesund stadion?

– På Festiviteten er skjenking lov på kveldsforestillingene, der det vanligvis ikke er barn og ungdom til stede, sier ordfører Arne-Christian Mohn

– Men de fleste fotballkampene spilles jo klokken 18 på kvelden?

– Ja, på en søndag. Og på søndag ettermiddag har vi kommet fram til at det er greit å ikke ha servering av alkohol, avslutter Mohn.