Hopp til innhold

Har startet eget firma: – Nå kan jeg drikke vin til lunsj

Mens alkoholsalget går ned, velger stadig flere alkoholfritt. Den trenden har Miriam fra Trondheim hivd seg på.

Miriam Linnea Roelland står og kikker på en hylle med vinflasker

ALKOHOLFRITT: Miriam Linnea Rølland syns utvalget på alkoholfri vin på polet kunne vært bedre, men at det finnes noen gode alternativer nå i motsetning til for noen år siden. Snart håper hun selv å selge sine viner på polet.

Foto: Venke Merethe Glørstad / NRK

Det har vært litt drikkepress spesielt blant unge før, men nå har det blitt mer fokus på helse og blitt mer greit å ikke drikke alkohol.

Det sier Miriam Linnea Rølland (26) som har startet eget firma og selger alkoholfri vin.

Foreløpig selger ikke hun på Vinmonopolet, men i juli hadde de en øking på 24 prosent i salget av alkoholfrie alternativer sammenlignet med året før.

Les også Linnéa Myhre har vært edru i ett år: Slik har det påvirket kroppen

Linnéa Myhre portrett

Dette er en varegruppe som er litt motstrøms for tiden. Mens det meste synker, så går salget av alkoholfritt oppover, sier samfunns- og myndighetskontakt, Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet.

Det forstår Rølland godt.

Hun har solgt alkoholfri vin for over 2 millioner kroner et halvår etter oppstart i januar og tallene fra vinmonopolet viser at hun har truffet godt med timingen.

– Det har også skjedd noe med utvalget på alkoholfritt. Alkoholfri øl har vært bra lenge, og nå kommer vinen etter. Nå smaker det ikke lenger bare druesaft.

Det var akkurat det som gjorde at 26-åringen i stedet for å ta seg en kontorjobb etter mastergraden i INDØK, startet for seg selv.

Miriam Linnea Roelland på polet

Rølland sier at nettbutikken foreløpig ikke utgjør det store i bedriften hennes, men at det øker.

Foto: Venke Merethe Glørstad / NRK

Elsker vin

Miriam elsker vin så mye at hun ønsket å drikke det ofte uten å bekymre seg for helsa.

Hun tok sommelier- og WSET3-utdanning og smakte på 100 viner om dagen.

– Jeg hadde også mange venner som hadde store vinkjellere og de visste hvor opptatt jeg var av vin.

– Jeg drakk ikke mer enn en normal 20-åring, men jeg drakk mer som en 50-åring gjør, med vin til mat flere dager i uka. Selv om det bare var et par glass, var det mye for en liten kropp. Legen sa at «levra mi ikke var happy» og at alkoholinntaket vistes på leveren.

Hun bestemte seg for å bytte bort vinen til hverdags, men syns det var trist å drikke Pepsi-Max til gode middager.

Miriam begynte å teste ut alkoholfri vin, men alternativene som var tilgjengelige falt ikke i smak. Da lanserte hun like godt sitt eget vinmerke.

I samarbeid med vinprodusenter i Tyskland og Ungarn har hun nå fem alkoholfrie viner under merket Miris Blend. Hun velger druene, mens produsentene i utlandet gjør det om til edle dråper.

Vinen hun selger koster mer enn de vanlige lkoholfrie alternativene, men hun sier at slik må det være.

– Først må man lage en god vin med alkohol. Så må man fjerne alkoholen og beholde aromaen, forklarer hun.

Les også Vil bygge oppdrettsanlegg langt til havs med teknologi frå oljebransjen

Oppdrettsanlegg til havs

Lite konkurranse

Nå reiser hun selv rundt med vinene for å selge dem inn til restauranter og har fått innpass en rekke steder.

Det har gått ganske smidig, fordi det finnes lite premium alkoholfri vin i Norge. De fleste jeg møter sier det er den beste alkoholfrie vinen de har smakt, og det er vinkjennere som ikke kjenner at den er uten på blindtester.

Miriam Linnea Rølland leverer pakker til Post i butikk.

Rølland sier det går med litt tid til nettbutikken. Snart tenker hun å hyre inn et selskap som skal sende ut vinpakkene til privatpersoner rundt i landet.

Foto: Venke Merethe Glørstad / NRK

Var slette greier

Bing Lorentzen i Vinmonopolet opplyser at de i dag har 130 forskjellige alkoholfrie produkter tilgjengelig.

Du skal ikke mange år tilbake i tid hvor alkoholfri vin var slette greier.

Nå ser vi at stadig flere vinprodusenter satser mer også på deres alkoholfrie utgaver, og nå er det mulig å få vin av riktig så god kvalitet også hos oss. Dette synes vi selvfølgelig er veldig spennende.

Miriam Linnea Roelland på polet

På pakkene skriver hun en hilsen til kundene og beskjed til posten hva den inneholder.

Foto: Venke Merethe Glørstad / NRK

Vin i matbutikk

Denne uka begynte utvalgte butikker i Coop Mega i Midt-Norge å selge vinene til Miriam.

– Produktene treffer et marked i stor vekst. Internasjonalt snakkes det om en NoLo-trend. Vinene til Miriam en del av en større trend, som det er spennende for oss å teste ut, sier viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge, Bjørn Vik-Mo.

Miriam Linnea Roelland på polet

Kanskje ikke helt lokalmat, men Rølland har fornøyd med å ha fått innpass i Coop Megas butikker.

Foto: Venke Merethe Glørstad / NRK

– Som veganburger

Rølland får lansert en av vinene sine på vinmonopolet fra nyåret, men ambisjonene stopper ikke der.

– Jeg tror det er et marked også i Europa. Produsentene der har lenge tenkt at alkoholen er hjertet i vinene deres, litt som at man ikke kan kalle en veganburger for burger.

Men hun tror det er i ferd med å skje noe.

– Vin med alkohol vil fortsatt være der, men mer for spesielle anledninger. Jeg er glad i Champagne og alternativene blir aldri Champagne.

Selv drikker hun nå alkohol kun et par ganger i måneden.

– Men nå kan jeg jo drikke vin til lunsjen før jeg fortsetter arbeidsdagen, smiler hun.

Miriam Linnea Rølland på polet

Rølland mener man må holde seg unna alkoholfri vin som ikke først har vært vanlig vin. – Da smaker det bare druesaft.

Foto: Venke Merethe Glørstad / NRK

– Aksepten øker

Generalsekretær Ragnhild Kaski i alkovettorganisasjon Av-og-til sier at de ser de samme trendene.

Vi er veldig glade for at alkoholfritt øker på polet, men også ser vi veldig tydelig at interessen og ikke minst aksepten for å velge alkoholfritt stadig øker.

Ragnhild Kaski

Generalsekretær Ragnhild Kaski i AV-og-til jobber for å redusere de negative følgene av alkoholbruk og syns det er positivt at flere aktører satser på alkoholfritt.

Foto: Thomas Brun NTB Kommunikasjon

Hun mener at polet og dagligvarebutikkene har kommet langt, men at barer og restauranter fortsatt har et stykke igjen å gå.

Tida for at man har brus og én alkoholfri øl på menyen bør være forbi, men dessverre ser vi at det er slik mange steder fortsatt, og jeg skulle ønske flere kaster seg på.

Da er det supert med gründeren dere har snakket med og andre som lager produkter som folk vil ha og tar saken i egne hender.

Les også Rakett skytes opp fra Trøndelag