Normal

Fjernet tonn med tomgods fra Smedasundet

For tredje år på rad samlet det seg i dag folk med stor dugnadsånd for å rydde havbunnen på Smedasundet i Haugesund.

Rydding i Smedasundet

I dag deltok 53 dykkere på dugnad i Smedasundet i Haugesund for å rydde havbunnen.

Foto: Frederik Finnes

Project Aware Smedasund satte i fjor Norgesrekord i samling av avfall fra havbunnen. I dag har de samlet sammen mange dykkere, som har vært med og ryddet på¨havbunnen nok en gang.

Plukker tomgods i år

Åge Wee og Willy Smedsvig

Prosjektets initiativtakere er Willy Smedsvig og Åge Wee

Foto: Frederik Finnes

– I år har vi satt ny rekord med antall dykkere som har kommet. I år er vi hele 53 stykker, én mer enn i fjor, forteller en av initiativtakerne til prosjektet, Åge Wee.

Project Aware Semdasund har hvert år vokst, og er i dag et av Norges største maritime miljøarrangement. I dag var de nok en gang ute med dykkere, mannskap og fartøy på jakt etter miljøfarlig avfall langs bunnen i Haugesund havn.

I år har hovedfokuset for innsamlingen vært tomgods. Og selv om de ikke får inn de nøyaktive vekttallene før tidlig neste uke, vil Wee anta at det er opp imot 7,5 tonn i tomgods etter dagens økt.

– Dugnaden i dag har gått smertefritt hele dagen, til tross for dårlig vær under hele opplegget, forteller Wee.

Et skilt? En mobiltelefon? Se hva krana tar med seg opp fra havbunnen.

Bli med kranen ned til havbunnen på fjorårets søppeldugnad.

Blir nok lettere fangst i dag

Dykkere med dugnadsånd

Det var ny rekord på hvor mange dykkere som deltok på årets dugnad arrangert av Project Aware Smedasund.

Foto: Frederik Finnes

Høsten 2012 ble det hentet 5,5 tonn søppel - opp fra havbunnen i Smedasundet, og året etter sto Project Aware Smedasund for en ny Norgesrekord med hele ni tonn avfall hevet på to timer.

Til tross for enda større engasjement i år, tror ikke initiativtakeren at den rekorden blir slått i år.

– I fjor konsentrerte vi oss hovedsakelig om større objekter, som bildekk og den slags. I år har vi hovedsakelig plukket tomgods. Det blir ikke like tungt, men det var utrolig masse å ta av det og, sier han.

Næringslivet bidrar

I år som i fjor bidrar flere sponsorer med gjennomføringen av prosjektet. Blant disse er restaurant NB Sørensen, som tilbyr mat til dykkerne, og Stena Recycling, som stiller med containere for søppel. Karmsund Havnevesen er også i år hovedsponsor av miljøprosjektet.

Utover dette stiller sponsorer med premier i form av gaver og gavekort for totalt 46 000 kroner. Alle som har vært delaktig i opprydningen er med i trekningen av gavene.

Fjorårets avfall blir til kunst

Dagen startet i dag med avduking av to skulpturer laget av kunstneren Roald Tellnes. Skulpturene er bygget av avfall som ble hentet opp fra havbunnen under fjorårets dugnad.

Skulpturene skal overrekkes til Kystverket og Karmsund havnevesen for deres samarbeid i prosjektet for tredje gang.

Engasjementet øker

Roald Tellnes

Fjorårets avfall ble utdelt i form av kunst i år. Kunstneren bak er Roald Tellnes.

Foto: Frederik Finnes

Åge Wee, som i tillegg til Project Aware Smedasund står bak Foreningen Hummerhus, merker et økende miljøengasjement flere steder i landet.

- Jeg blir stadig kontaktet av folk som er interessert i å videreføre dette konseptet andre steder i Norge eller i utlandet, og det er jeg selvsagt veldig glad for. Vårt mål er ikke bare å rydde Smedasundet rent, men også å sette fokus på hva forsøplingen av havet gjør med dyre- og plantelivet, uansett hvor dette skjer. Om vi ser flere liknende prosjekter andre steder, vil det være nok en seier for Project Aware Smedasund, avlsutter Åge Wee.

Nå er oppgaven til Roald Tellnes å lage kunst av alt søppelet.

Etter fjorårets søppeldugnad fikk kunstneren Roald Tellnes i oppgave å lage et kunstverk av avfallet.