Hopp til innhold

Fjerner krise-millioner på grunn av flyktningene

I statsbudsjettet lovet regjeringen en halv milliard kroner til vedlikeholdsarbeid i kommunene for å få fart på økonomien. Nå har regjeringen kuttet pengene på grunn av flyktningkrisen.

Næringsminister Monica Mæland

Ifølge næringsminister Monica Mæland (H) er situasjonen i Norge en helt annen i dag enn da statsbudsjettet ble lagt fram i oktober.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Fredag var flere ordførere samlet i Stavanger for å diskutere hva som bør gjøres med oljekrisen og den stigende arbeidsledigheten.

Alle er rammet av nedgangstidene. Ordførerne ble derfor glade da regjeringen i statsbudsjettet bevilget en tiltakspakke på 4 milliarder kroner for å få bukt med arbeidsledigheten.

500 millioner kroner av disse skulle gå til vedlikehold av kommunale bygninger. Disse pengene er nå forduftet. Først forsvant 300 millioner med tilleggsproposisjonen til budsjettet, for å håndtere flyktningkrisen. Resten har forsvunnet i budsjettforliket med Venstre og Kristelig Folkeparti.

– Knyttet til flyktningstrømmen

– Det er som følge av de endringene vi har sett, knyttet til flyktningstrømmen vi nå mottar, sier næringsminister Monica Mæland (H), som var til stede på ordførermøtet i Stavanger.

Geir Pollestad

Geir Pollestad (Sp), stortingsrepresentant fra Rogaland.

Foto: Anders Fehn / NRK

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) reagerer kraftig på prioriteringen.

– Det er feil å kutte i det som skal holde hjulene i gang og sikre sysselsettingen i Norge. Disse tiltakene er kanskje viktigere enn noen gang, sier han.

I dag kom nye tall fra Nav som viser at arbeidsledigheten fortsetter å stige i oljekommunene, og Sandnes er en av kommunene med høyest ledighet.

– Ledigheten biter seg fast

Stanley Wirak

Stanley Wirak (Ap), ordfører i Sandnes.

Foto: ODD RUNE KYLLINGSTAD / NRK

Ordfører Stanley Wirak (Ap) påpeker at det er nettopp vedlikeholdspenger som kan få folk i arbeid raskt.

– Jeg etterlyser motkonjunkturtiltak, for nå biter arbeidsledigheten seg fast i byggfagene. Vi kan gjøre masse vedlikehold, og det kan vi komme i gang med raskt, sier han.

Statsråd Mæland påpeker at situasjonen er vanskelig.

– Vi følger denne situasjonen nøye, og er innstilt på å gjøre endringer hvis det er behov for det, men vi har en annen situasjon nå enn for bare få måneder siden, sier Mæland.