Julemat er ikke bare ribbe og surkål. Fisk har en solid posisjon hos nordmenn. Så mye som 82 prosent av oss spiser fisk til middag minst en gang i løpet av julen. Det opplyser informasjonssjef Are Kvistad i Fiskeri- og
havbruksnæringens landsforening (FHL).
- Jo, jeg kan bekrefte at her går det veldig mye på fire
fiskeprodukter før jul: Torsk, laks, kveite og lutefisk, sier
fiskehandler Kjell Rune Kirkeland hos fiskegrossisten Horsgaard
& Co i Molde til NTB.
Juletorsken
45 prosent av oss har torsk på middagsbordet i løpet av julen,
viser FHLs tall.
Laks er blitt mer populær enn torsk. 50 prosent av alle nordmenn
spiser laks i en eller annen form i løpet av julehøytiden.
Laksen spiser vi både kokt, stekt, foliebakt, varmrøkt, kaldrøkt
og som gravet laks. 38 prosent har laks som middag, mens svært
mange spiser laks som pålegg. Selve julekvelden må laksen vike.
Blant dem som har fisk på bordet denne kvelden er det bare fersk
torsk eller lutefisk som gjelder,
Lutefisk og kveite står sterkt. 32 prosent av alle nordmenn har
minst en lutefiskmiddag i løpet av julen. 20 prosent har kveite
til middag.
Solid tradisjon
Ifølge Kvistad har sjømat solide tradisjoner på nordmenns bord i
julen. Gravlaks er kjent helt fra middelalderen. Lutefisken er
nevnt i norsk litteratur allerede i 1555, men skal ha sitt
opphav i vikingtiden. Boknafisk er populær på Vestlandet og i
Nord-Norge, en gammel form for tørrfisk. Kveite er for mange
selve julefisken, og den kan finnes som motiv i helleristninger.
En kan nesten forundres over at det er nok til alle, når så mye
som 95 prosent av all norsk sjømat går til eksport.