Reddet beredskapslager og ble premiert for sunt bondevett

I går kjøpte Felleskjøpet landets største beredskapslager for korn for å trygge matsikkerheten i Norge. Bondelaget jubler, og mener vedtaket er verdt Bondevettprisen.

Bondevettprisen

Nils T. Bjørke, leder i Norges Bondelag gir prisen til Einar Enger, styreleder i Felleskjøpet Agri.

Foto: Bondelaget

Mandag kveld vedtok styret i Felleskjøpet Agri å kjøpe Stavanger Havnesilo fra selskapet Cermaq for 49,5 millioner kroner.

Konsernet sikrer dermed at siloen ikke blir solgt og revet før politikerne får bestemt seg om de fortsatt vil ha beredskapslager i siloen øst i Stavanger. Det skjedde bare timer etter at flere partier og miljøorganisasjoner protesterte mot Cermaqs salgsplaner. Frykten var at et en eventuell kjøper ville rive siloen for å gjøre plass til boliger.

Bondelaget ble så glade for salgsvedtaket at de i dag delte ut den spontane Bondevettprisen. Bondelagsleder Nils T. Bjørke overleverte den til styreleder Einar Enger i Felleskjøpet Agri.

– Beredskap er statens ansvar

– Jeg vil gi honnør til Felleskjøpet Agri for at de har tatt ansvar og kjøpt landets beredskapslager for korn. Næringa har blitt bedt om å ta ansvar, men beredskap er i bunn og grunn statens ansvar, sa Bjørke.

Teksten på prisen er: «Norges Bondelags pris for sunt bondevett tildeles Felleskjøpet Agri for å bidra til norsk beredskapslagring av korn ved å kjøpe Stavanger Havnesilo.»

– Kjøpet av Stavanger Havnesilo gjorde vi etter stort påtrykk fra omgivelsene. Å få denne prisen var moro og overraskende, sa styreleder Einar Enger i Felleskjøpet Agri.

Delt ut siden 1992

Prisen for sunt bondevett blir delt ut med jevne og ujevne mellomrom til personer utenfor eller i norsk landbruk som har profilert landbruket i Norge på en positiv og overraskende måte. Samtidig er de med på å bygge opp under betydningen av norsk mat, matkultur, historie og opprinnelse. Norges Bondelag har delt ut prisen siden 1992.

Flere møtte opp for å protestere mot salget av landets største beredskapslager for matkorn. De frykter for matsikkerheten i Norge.

VIDEO: Flere engasjerte møtte opp til protest mot salget av Stavanger havnesilo i går. Foto: Tom Edvindsen/NRK.