Hopp til innhold

Feiret veiåpning med jubel og flagg

I dag åpnet samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa den etterlengtede Osbergtunnelen og veien mellom Osberg og Kilane på riksvei 13 i Suldal.

Video Riksveg 13

I år kan Suldal kommune rope hurra to dagar på rad. I dag ble nemlig en ny rassikret veg åpnet i Erfjord.

I Suldal ble dagen i dag feiret nesten med samme oppslutning som nasjonaldagen i morgen. Rassikringa og utbedringa av veistrekninga, som er en del av Nasjonal turistveg i Ryfylke, har vært ønska i flere tiår.

Korpset spilte opp for den 630 meter lange Osbergtunnelen, og 720 meter rassikret vei. Drøyt tre og en halv kilometer vei, inkludert en bro, mellom Osberg og Kilane.

– Har ventet i nesten 70 år

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa har kjempet for strekningen, og tok i dag turen for å sole seg i glansen. Hun var ei populær dame i Suldal i dag.

– Jeg synes det er fint at lokalsamfunnet stiller opp på denne måten, og at det er unger med. Det er de som er fremtiden, og det er de som trenger sikrere vei, sier Kleppa.

Trygve Høyvik er en av de som har ventet lengest på akkurat disse meterne med vei.

– Det er mange mange år. Hele livet mitt har jeg sett frem til en bedring av trafikkmønsteret i regionen vår. Jeg har vært en ivrig pådriver så langt jeg kan, jeg orker ikke så mye nå. Tenkt at de begynte å snakke om det da jeg var guttunge, for 70, år siden Høivik.

– Dette er veldig viktig for meg, alle sambygdinger og hele regionen. Det er et tiltak som utbedrer hovedtrafikkåret gjennom ryfylke, en nasjoanl turistvei. Det er fantastisk at vi begynner å se resultater, legger han til.

– Tok en god mannsalder

Ordfører i Suldal, Torkjell Myklebyst, deklamerte dikt i tillegg til å holde tale til ære for veien og tunnelen.

– Det tok altså en god mannsalder å få på plass Ryfylkevegen. Det har tatt nesten en mannsalder å få sikret Osberg, men det glemmer vi i dag. I dag feirer vi, sa han til de fremmøtte.

Han var ekstatisk over at vegen endelig ble åpent. Med på festen var også byggherren selv.

– Det er helt utrolig å se at så mange har møtt opp for å være med på denne markeringen, sier Astrid Eide som er avdelingsdirektør i Statens Vegvesen.