Under gulvet i vaskekjelleren fant Sverre en 12.000 år gammel isbjørn

Sverre Asheim skulle bare legge ny kloakkledning i 1976. Under gulvet i vaskekjelleren til familiehuset lå skjelettet fra en isbjørn som levde for 12.000 år siden.

isbjørn hull finnøy

Funnet ble gjort i 1976, men selve utgravingen skjedde senere. En uke i 1982 gravde arkeologene frem resten av beina fra isbjørnen, og skrev historie i vaskekjelleren på Finnøy.

Foto: Arkeologisk museum

– Det var broren min som fant noen bein. Jeg trodde det var noen som hadde gravd ned en gammel hest, forteller Sverre Asheim.

Da visste han ikke at broren hadde oppdaget en verdenssensasjon under gulvet til huset på Finnøy i Rogaland. Heldigvis tok Asheim vare på beina. Ellers hadde denne artikkelen vært ferdigskrevet nå.

Nå blir det i stedet gjort stas på isbjørnen med ny utstilling på Arkeologisk museum i Stavanger.

600 kilo tung isbjørn

– Vi fortsatte bare å bygge. Vi ønsket jo å bli ferdige, husker Asheim.

Sverre Asheim

Sverre Asheim er tilbake der denne historien startet. I vaskekjelleren i huset på Finnøy i Rogaland.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Det skulle gå flere år før en av hans kamerater tok med seg beinrestene til Arkeologisk museum i Stavanger. Der sperret de øynene opp.

– De ringte tilbake med én gang og spurte hvor jeg hadde funnet beinrestene, forteller Asheim.

Skjelettet fortalte arkeologene en historie: For over 12.000 år siden, den gang Norge var dekket av is, sto det en 600 kilo tung isbjørn på et isflak utenfor Finnøy.

Isbjørn

Ifølge Arkeologisk museum er isbjørnskjelettet en verdenssensasjon og unik i sitt slag.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Vi ble ganske entusiastiske. Det var mye adrenalin som gikk gjennom kroppene våre. I tillegg fikk vi vite at det lå flere beinrester under vaskekjelleren på Finnøy, forteller Hanne Thomsen.

Hun var blant arkeologene som grav frem isbjørnen i 1982, 12.000 år etter at den sank til bunns i havet utenfor Finnøy. Der ble den dekket av lufttette lag med jord på 35 meters dyp.

isbjørnbein

Dette er ett av beina som Sverre Asheim fant, da han skulle legge ny kloakkledning under vaskekjelleren i 1976.

Foto: Arkeologisk museum

Akkurat på samme sted som Sverre Asheim skulle bygge vaskekjelleren sin på 70-tallet.

Får hedersplass

– Vi fikk rive opp gulvet i vaskekjelleren for å hente resten av beina som lå i jorda. Jeg tror det er den morsomste arbeidsuken jeg noen gang har hatt.

Arkeologene fant fort ut at de gravde frem en skikkelige sensasjon.

– Den gang var det helt unikt. Fremdeles er det helt unikt. Det er ingen andre komplette funn av et helt isbjørnskjelett fra istiden, forteller Thomsen.

Hanne Thomsen

Hanne Thomsen ved Arkeologisk museum ser frem til at museets gjester skal få oppleve historien fra vaskekjelleren på Finnøy.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Siden 80-tallet har isbjørnen forbløffet store og små på Arkeologisk museum. Først på søndag får isbjørnen sin egen hedersplass på museet.

Isbjørnen, som har fått navnet Finn, er vist fram på museet før. De siste åra har den imidlertid vært henvist til kaféområdet. Nå skal historien om funnet i vaskekjelleren på Finnøy bli fortalt i sin fulle bredde.

– Isbjørnen gir inntrykk på voksne og barn. Nå er den pusset opp, rengjort og lyssatt. Det er en levende isbjørn som står og hilser på oss, mener hun.