Fanget u-båt, får russisk minnemedalje

Den tidligere fiskeren Onar Gudmundsen fra Vedavågen på Karmøy har blitt tildelt en russisk minnemedalje for å ha fanget en russisk u-båt i trålen.

Av:

Sigmund Hansen

/

Wenche Lamo Hadland

St. Petersburg u-båtforeining står bak utdelingen av minnemedaljen "Veteran av den kalde krigen".

Det er en spesiell historie som er bakgrunnen for at Gudmundsen fikk medaljen. For 20 år siden, i 1984, tvang den tidligere karmøyfiskeren en russisk u-båt opp til overflaten fra 200 meters dyp, mot u-båtkapteinens vilje. Det gjorde han med "Bentin", en norsjøtråler på 80 fot.

Bakset med u-båten i fire timer

- Det var som å ha en fisk på snøret. Han fór rundt og var helt vill. Kystvakten var med oss og sendte ned internasjonale signaler for å få u-båten opp, men det hjalp ikke. Båten ble bare villere og villere mens han prøvde å komme seg løs av trålen, forteller Gudmundsen. Sjøforsvaret ba oss kutte trålen flere ganger, men vi hadde ikke lyst til å gi oss. Og først etter fire timer måtte u-båtkapteien gi seg.

Det viste seg å være en u-båt av typen S277 "Whiskey-klassen" som lille "Betin" hadde klar å fange. Styrkeforholdet var nesten som å fange Skudenes-ferja med en kano, sier Gudmundsen.

Redd for karrieren

I ettertid har Gudmundsen fått vite at u-båtkapteinen var redd for sin egen karriere. Et lignende tilfelle hadde nylig skjedd i den svenske skjærgården og kapteinen visste at det ville være slutten for ham hvis han frivillig kom opp.

Brev fra u-båtkapteinen

Nå har Gudmundsen fått brev fra u-båtkaptein Vladimir Frolov som skriver: "Jeg husker det som om det skulle vært i dag, selv etter 20 år. Jeg håper at du, som sjømann, forstår meg. Det var godt at det endte godt for oss begge. Jeg ønsker deg lykke, suksess og et langt liv. Med vennlig hilsen Vladimir Frolov".