Hopp til innhold

FHI: Smittede reiste med Color Line

Fire personer har testet positivt på covid-19 etter å ha reist med Color Line til Kristiansand. To av dem er på sykehus.

Superspeed 1 i Hirtshals

De smittede reiste med Superspeed 1 fra Hirtshals til Kristiansand.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Tre av personene er i familie. Det opplyser smittevernoverlege i Stavanger, Ruth Midtgarden, til NRK.

Torsdag 30. juli tok familien ferja mellom Hirtshals og Kristiansand fra et grønt land i Europa. De ble trolig smittet i dette landet. Midtgarden vil ikke si hvilket land det er.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte dette.

To av familiemedlemmene er innlagt på Stavanger universitetssjukehus (SUS).

– Det var en familie som var på bilferie i et grønt land i Europa. De er smittet. To av dem er syke og på sykehuset. Den tredje er ikke syk, men har testet positivt, sa smittevernoverlege i Stavanger kommune, Ruth Midtgarden, under en pressebrifing torsdag.

De innlagte er i 50- 60-årene.

– De ble innlagt på grunn av pusteproblemer. Jeg kjenner ikke til at de er på intensiven. De ble innlagt i går, så dette er noe som vurderes fra dag til dag, ifølge Midtgarden.

Stavanger universitetssykehus

To av de smittede er innlagt ved Stavanger Universitetssykehus (SUS).

Foto: Anders Fehn / NRK

Reiste med Color Line

Folkehelseinstituttet (FHI) ble informert om det første tilfellet fra passasjerene på Color Line onsdag kveld denne uken.

Passasjeren hadde reist med Superspeed 1 fra Hirtshals i 12-tiden.

De andre smittetilfellene er fra 30. juli.

FHI opplyser at alle på disse to seilingene må følge med på egen tilstand. Hvis de får symptomer, må de gå i karantene og kontakte helsetjenesten.

Risikoen for at andre kan ha blitt smittet er ifølge FHI liten.

– Personen reiste på fergen 4. august klokken 12.15, og utviklet symptomer 5. august. Gitt inkubasjonstiden, og den korte overfarten på vel tre timer, er det lite trolig at smitten har skjedd på skipet, skriver Color Line.

Totalt 143 smittede

Midtgarden sier også at det er to smittede til fra Stavanger. En av dem bor i Oslo, mens den siste er en person som befinner seg i et grått land.

– Vi er bekymret for om at han kan ha vært smittet før han avreise. Da kan vi ha en situasjonen der vi ikke vet hvor smitten har oppstått. Vi smittesporer nettverket hans.

– Med disse nye tilfellene er vi nå oppe i 143 smittede i Stavanger, sier ordfører Nessa Nordtun.

Sykehuset i Stavanger har ikke hatt innlagte pasienter med korona siden 2. juli. Før dette var den forrige innleggelsen 18. april. 54 pasienter koronasmittede pasienter har vært innlagt siden 10. mars. Fire av disse har dødd.

Stavanger universitetssjukehus, SUS

Stenger sykehjem

– Vi ser at den, tross alt begrensede smitten, er reiserelatert. Derfor har vi tidligere kommet med en anbefaling til pårørende at de ikke besøker sine kjære før ti dager etter hjemkomst fra reise, sier Eli Karin Fosse som er direktør for helse og velferd i Stavanger kommune.

Kommunen har onsdag innskjerpet disse reglene.

– Nå er det satt opp stopp-plakater for alle som har vært i et grønt land eller vært på steder som har mye smitte i Norge. Det vil ikke stå vakter og stenge sykehjemmene, sier Fosse.

– I tillegg har vi for halvannen uke siden innført obligatorisk testing for våre helsepersonell som har vært i grønne land. De skal testes før de gjeninntrer arbeidet.