NRK Meny
Normal

– Tårnet ser shabby ut, forfallet er stort

I dag startet rehabiliteringen av Vålandstårnet etter flere års forfall. Vålands-patriot Helge Bjørnestad er langt fra imponert over tempoet til Stavanger kommune.

Vålandstårnet skal endelig rehabiliteres
Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

– Det har gått snått-treigt! Hadde politikerne gjort dette tidligere, hadde det ikke blitt så dyrt å pusse opp. Nå ser tårnet shabby ut, og forfallet er stort.

Det sier Helge Bjørnestad, som er mer enn gjennomsnittlig opptatt av omgivelsene på Våland.

To dager etter at politikerne i kommunalstyret for miljø og utbygging vedtok å bruke syv millioner kroner på å rehabilitere det gamle vanntårnet på toppen av Stavanger, begynte arbeidet med å pusse opp tårnet.

Vålandstårnet

Renoveringen av Vålandstårnet skal i første omgang koste rundt sju millioner kroner.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Bjørnestad er tross alt svært fornøyd med at arbeidet nå er i gang, og at det gjøres skikkelig.

– Nå kan vi endelig heise flagget, ikke bare på Våland. Det tidligere vannverket blir en perle for hele byen, avslutter Bjørnestad.

Store planer for området

Først fjernes gammel maling og kalkpuss, så skal tårnet luftes og tørkes fram til våren neste år. Deretter skal yttervegger, vinduer, dører og balkonger renoveres.

I første omgang er prisen på renoveringen syv millioner kroner. Men i forbindelse med vann- og avløpsverket 150-årsjubileum i 2016 er det planlagt å bruke mye penger på å ruste opp området rundt Vålandstårnet.

Therese Øvernes i Stavanger eiendom

Prosjektleder i Stavanger eiendom Therese Øvernes.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Stavanger kommune har bedt om innspill fra arkitekter for å finne nye bruksområder for de store og tørrlagte vannbassengene under tårnet.

– Tanken er å forvandle vannbassengene fra gamle vannreservoarer til flotte lokaler for utstilling, opplevelse og kanskje konferanser, forteller prosjektleder Therese Øvernes i Stavanger eiendom.

Hun ber folk komme med ideer og innspill til hvordan sluttresultatet skal se ut.

Her kan du lese mer om kommunens idemyldring.

– Innspillene vil bli brukt i videre planlegging, beslutningstaking og i politiske saksfremlegg. De vil også kunne være et underlag for diskusjoner rundt driftsmodeller for byggeriene på Vålandshaugen, sier Øvernes.