NRK Meny
Normal

En av Norges beste narkohunder går av med pensjon

Hunden «Å2» fra Lye har viet hele sitt liv til kriminalomsorgen. Nå går den elleve år gamle labrador retrieveren av med pensjon.

Å2 er en av Norges beste narkohunder

Hver gang «Å2» sniffet seg frem til narkotika, ga hundefører, Randi Kristoffersen ham tennisballen som belønning.

Foto: Sonia Drivdal Patella / NRK

I åtte år har «Å2» sniffet seg frem til narkotika på Åna fengsel på Jæren. Den nypensjonerte narkohunden kan se tilbake på en karriere full av bragder.

Nylig ble han hedret som en av Norges dyrehelter av Agria Dyreforsikring. «Å2» er også Norges eneste som har vunnet nordisk mesterskap i sitt fagfelt.

– Med Norges dyrehelter ønsker vi å sette fokus på dyrenes innsats i samfunnet. «Å2» er et flott eksempel på en dyrehelt som har brukt sine evner til å gjøre en solid innsats for det norske samfunnet, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Stoppet narkotikainnførsel

Sammen med hundefører Randi Kristoffersen, har «Å2» jaktet på narkotika i fengsler rundt om i Norge.

Randi Kristoffersen, er hundefører for Kriminalomsorgen Sørvest.

Randi Kristoffersen har vært «Å2» sin hundefører gjennom hans åtte år-lange karriere.

Foto: Sonia Drivdal Patella / NRK

– Han har søkt etter narkotika på alle områder innenfor fengselet. Det være seg i celler, biler, uteområder, inne, og på vaktstedet, sier Kristoffersen, fengselsførstebetjent og hundefører i kriminalomsorgen Sørvest.

Hun er ikke i tvil om hva som gjør «Å2» til en god kollega:

– Han har stor arbeidslyst. Jeg tror han synes det er gøy å få brukt hodet sitt. «Å2» har også vært lettlært. Han kunne jo ikke dette før han startet.

Snuten har vært en av «Å2» sitt viktigste arbeidsverktøy på jobb. Selv om luktesansen er i god behold, var det ikke nok til at han kunne fortsette i tjenesten. Det var nemlig på grunn av manglende dybdesyn, at han måtte tre av rollen som narkohund.

Yvonne Ree med den pensjonerte narkohunden Å2

Selv om «Å2» er pensjonert, må den nye eieren, Yvonne Ree fortsatt sørge for at han får nok trening.

Foto: SONIA DRIVDAL PATELLA / NRK

Nytt hjem i kjente omgivelser

Etter at det firbeinte arbeidsjernet pensjonerte seg fikk han ny eier. Hjemme hos Yvonne Ree på Lye nyter «Å2» pensjonisttilværelsen. Og den nye eieren merker at hunden ikke har hatt noen problemer med å omstille seg til den nye hverdagen.

– Han har blitt veldig treg om morgenen, og er nok litt morgengretten. Han tar seg nok litt større friheter her, ler Ree.

Selv om eieren er ny, er «Å2» og Yvonne langt ifra ukjente for hverandre. Hun har nemlig passet ham mer og mer de siste årene.

– Vi har blitt veldig glad i han. Å2 er en morsom, leken og unik hund. Han har gradvis blitt en del av familien, sier Ree.