Eigersund vil ha de unge tilbake

Næringslivet i Eigersund opplever at det ikke er nok arbeidskraft å få tak i.

Romjulstreff i Egersund
Foto: Øystein Ellingsen / NRK

I romjulen ble det arrangert treff for å få studentene tilbake til byen etter utdanning.

Næringslivet i Eigersund trenger stabil høykompetanse.

Noe av problemet er at mange med høgskoleutdanning ikke vender tilbake til kommunen etter endt utdanning

Derfor arrangerte næringslivet et romjulstreff i Egersundshallen i går, for at studenter hjemme på juleferie skulle få se hva bedriftene kan friste med.

Ved Dalane videregående skole har en gruppe elever laget en egen nettside for å oppdatere utflyttede eigersundere om jobbtilbud.

Prosjektleder Michael Øgrey forteller at det var i det tredje året på videregående skole at de fikk i oppgave å videreutvikle  prosjektet "tilbake.no"  som kommunen hadde startet på. Det var slik det hele startet.   

På romjulstreffet i går var mange av de store bedriftene i Dalane representert, og initiativet til samlingen var det næringssjefen i Dalane som tok, sammen med Elisabeth Solbakke ved Aker Kværner Egersund.

Ingeniører

- Romjulstreffet er et resultat av at vi trenger kompetanse.  For å finne kompetansen måtte vi finne studentene og derfor kom treffet i stand, sier Solbakke.  Det er primært de med ingeniør og sivilingeniørkompetanse vi vil ha tak i Kværner,  fordi nå går bedriften fra å være tungindustri og verft til å bli en teknologibedrift.

Solbakke er imponert over frammøte av studenter på treffet.  Alle typer studenter fant veien til Egersundhallen.   

Grunder Tor Andreas Svanes som driver C-Map i Eigersund Han skal nå i gang med biodieselproduksjon på Eigerøy.

Det vil gi over 100 nye arbeidsplasser, men med dagens situasjon med mangel på folk kan en risikere å få underkvalifisert arbeidskraft.

- For bare få år siden fikk vi 50-60 svar på en annonse, nå er vi heldig hvis vi får 10 svar, sier han.

Helhetlig livstilbud

Men for at studentene skal vende tilbake vil de ha et helhetlig livstilbud i hjemkommunen hvis det skal friste.  Det er mye annet enn jobb som må til.  Det er behov for barnehage, skole, fritidstilbud og bolig.  Også disse tilbudene var representert på romjulstreffet.