Hopp til innhold

Drar til Jæren for å lære surfing

– Vi hadde en ferieuke og vi hadde lyst til å surfe uten å måtte reise til et sted langt unna. Så da tenkte vi på Jæren. Det sier tre unge Oslo-jenter, som har tilbrakt store deler av denne uken i sjøen utenfor Brusandstranden i Hå.

Tre venninner fra Oslo lærer surfing av instruktør Rune Lye utenfor Brusandstranden i Hå kommune på Jæren.

Oslo-jenter lærer surfing på Brusandstranda på Jæren.

– Jeg tenker at jeg må komme med bølgen. Det er veldig ofte jeg ikke gjør det fordi jeg gir meg for tidlig eller at den ikke tar tak.

Inger Eide Grepperud er på sitt første surfekurs. Det er mye å tenke på før det blir noe fres over surfingen.

Instruktøren gir en hjelpende dytt

Instruktøren gir en hjelpende dytt.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Og så må jeg tenke på hvordan jeg skal reise meg for det glemmer jeg litt, sier Inger.

Vått fra oven og vått i havet

Bølgene som slår mot Brusandstranden i Hå kommune på Jæren, er fine for å lære de første steg mot å bli en brukbar surfer.

Denne uken har det til tider høljet ned med regn, men det gjør jo ikke så mye når antrekket er våtdrakt og jentene for det meste befinner seg i bølgene.

– Når jeg padler kjennes det ut som om jeg nesten ikke kommer fremover i det hele tatt, men så tar plutselig bølgen tak i deg og du merker at du ikke behøver å padle mer, sier Helene Havre.

Surfeskole på Jæren

Rune Lye er surfeinstruktør og har lang erfaring med å lære folk å holde balansen på et brett.

Onsdag i denne uken hadde han først kurs for de tre Oslo-jentene. Senere på ettermiddagen kommer det en hel ungdomsgjeng, som er klare for å mestre bølgene.

Fotografering ved surfekursets slutt

Fotografering ved surfekursets slutt.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Jeg tror folk synes det er kanonkjekt, bare det å være ute i naturen og sjøen, sier Lye. Når du går ut av sjøen og tar av deg drakten, så kjenner du den friskheten som er helt spesiell, sier han.

Hold igjen!

– I dag har vi lært at vi ikke skal reise oss for tidlig, og med de små bølgene som er i dag så hjelper det veldig med et lite dytt fra surfelæreren, sier Inger Eide Grepperud.

Og etter mange forsøk får hun valuta for pengene til instruktøren. Hun reiser seg opp, og blir stående på brettet mens hun seiler rolig inn mot stranden.