Se hva hun lager av gamle materialer

Stadig flere bruker kreativiteten på å lage ting til boligen. For Janne Gro Espedal fra Tjelta betyr det alt fra sofa, lysestaker, uthus og klær.

– Dette tenkte jeg skulle være benkeplaten, sier Espedal, mens hun drar ut et par planker fra en trestabel.

Hun er i gang med et nytt redesign-prosjekt, som skal bli til en benk. Den skal hun lage med stoler fra Fretex, tøystoff, madrass og materialer fra farens materiallager på Orstad.

Lærte snekringen av far

– Det er kjekt at hun har blitt så handy. Når hun begynner med et prosjekt vet jeg aldri hvordan hun skal komme i land med det, men jeg ser at hun alltid får det til på et vis, sier faren til Espedal, Egon Myrstad.

Han vet ikke helt hvor hun har det fra, men selv gir hun æren til faren. Ifølge Espedal fikk hun også låne symaskinen før hun begynte på skolen, og snekret ulike ting fra hun var 10 år.

– Jeg fikk lov til å sy og snekre uten at de ble redde for meg. Det hadde ikke mine barn fått lov til så tidlig, sier hun.

Sofa

Sofaen snekret Espedal ved hjelp av trepaller, en resepsjonsdisk og to gamle sofaer.

Foto: Maren Ege Tjoflåt

Snekret sofa på en langhelg

I stua står en tre meter lang sofa, som ble laget av paller, en resepsjonsdisk og to gamle sofaer. Denne laget hun på en langhelg i påsken sammen med barna, da mannen var bortreist med jobben.

– Jeg lover mannen min at jeg skal ha en pause etter store prosjekter, men når jeg har en pause klekker jeg ut nye planer. Derfor tar det ikke lang tid før jeg er i gang igjen, sier Espedal og ler.

Det er også hun som fikser ting som blir ødelagt i hjemmet, noe mannen synes er helt greit.

– For å holde fred i hjemmet er det best at det er slik, men bilen er hans ansvar, sier hun.

Det er trendy å være handy - ikke bare for menn. Handygirl er en ny trend - og Janne Gro Espedal fra Sola ble nylig kåret til Stavangers mest handy dame.

Skal lage verksted av grisehuset

Det neste store prosjektet til Espedal er nå et grisehus som ligger ved siden av huset deres. Tidligere ble det brukt av svigerfar, men nå skal hun få gjøre det om til et verksted, hvor hun kan lage møbler, malerier og blomsterdekorasjoner.

– Jeg lager det meste og liker godt en utfordring, sier Espedal.

Det er ikke bare hjemmet hun utfordrer handy-kunnskapene. I april deltok hun i en konkurranse på boligmessa i Stavanger, og vant tittelen som byens mest handy dame. Mot slutten av året skal hun også være med i en finale hvor «Norges mest handy kvinne» blir kåret.

Flere nyheter fra Rogaland