Skulle hatt juleselskap, men taket blåste av

Da stormen herjet i Sør-Rogaland blåste takene av flere nye boliger. Fagfolk mener mange nye hus kan bli ødelagt på denne måten på grunn av dårlig håndverk.

Dårlig håndverk gjør at tak blåser av hus

Aud Kari Jakobsen har mistet taket og kan ikke feire jul i den nye boligen sin på Tananger.

– Jeg lå hjemme og våknet klokka fire om natta med lekkasje på soverommet. Da hadde jeg fått beskjed om at det var trygt å bo der, sier Aud Kari Jakobsen.

I går ble hun evakuert fra huset sitt på Tananger. Skadene etter stormen som herjet i Rogaland før helgen hadde skjedd, men ifølge utbygger var huset hennes mindre skadet.

– Jeg skulle ha selskap her på julaften, og fikk beskjed om at det kunne jeg bare glemme. Jeg regner med at det går flere måneder, sier Jacobsen.

– For korte, og for få spikrer

Jan Eikeli

Jan Eikeli er takstmann i BPE-takst. Han mener dårlig håndverk vil føre til at stadig flere tak vil fyke med vinden.

Foto: Anders Fehn / NRK
Taket ble blåst av huset

Takene på disse husene blåste av under stormen sist torsdag.

Foto: Anders Fehn/NRK

– Etter det jeg kan se, er det mangelfullt arbeid som er årsaken, altså mangelfull innfesting. For korte spikrer, og for få spikrer.

Det sier Jan Eikeli. Han er takstmann i BPE-takst og inspiserte skadene på huset til Aud Kari Jacobsen. Dette huset, og to nabohus, er bare tre år gamle.

– Det blåser jo fra tid til annen, og det kommer alltid til å gjøre. For at taket skal holde i vinden, må arbeidet være godt faglig utført, sier han.

En fellesnevner for husene som mistet takene i stormen er at de er nye og har flate tak. Takstmannen frykter at dårlig håndverk i denne typen hus vil føre til at stadig flere tak vil fyke med vinden.

– Det er potensial for at mange tak kan fyke av når vi ser hvordan innfestingen er. Vi har jo sett det noen ganger slike tilfeller som dette. Det er jo stort sett bare nye hus med denne byggemetoden som rammes, sier han.

– Det er veldig alvorlig

Per Kåre Sandve

Driftsleder Per Kåre Sandved hos Block Watne innrømmer at det som skjedde da takene blåste av nye hus i stormen er svært alvorlig for selskapet.

Foto: Anders Fehn / NRK

Block Watne har bygget seks av husene som mistet taket på Tananger og på Bryne torsdag kveld. De legger seg flate og erkjenner at jobben ikke er blitt godt nok utført.

– Det er helt klar alvorlig. Det er veldig alvorlig, sier driftsleder Per Kåre Sandved hos Block Watne.

– Vi har satt alt i gang. Både prosjekteringsavdelingen og alt for å se på våre detaljer for å se om det ligger noe der med utførelsen som vi må ta tak i, sier Sandved.

Selskapet må ut med seks millioner kroner for å reparere skadene på husene som mistet taket i stormen.

– Det er håndverk og oppfølging som har sviktet her, sier Sandved.