Hopp til innhold

Voksne tar kostymelek på blodig alvor

Connie Nielsen (22) elsker å være en skummel dame fra England. Flere ganger i året treffer «Bloody Mary» hundrevis av andre filmskikkelser, eventyrfigurer, og superhelter.

Cosplay

COSPLAYER: Connie Nielsen er en av over 300 «cosplayere» i Stavanger. Hun liker å kle seg ut som blodige skrekkfigurer.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– Nå har jeg snart nok blod, sier Connie Nielsen (22) fra Ombo i Rogaland.

Hun heller en rød guffe inn i munnen, for så å la den renne sakte nedover halsen sin. Hun bryr seg ingenting om at den hvite skjorten hun nettopp har dratt merkelappen av, blir farget mørk rød.

– I dag skal jeg være «Bloody Mary». Det er en klassisk skrekkfigur fra England. Hvis du sier navnet mitt høyt tre ganger, kommer jeg og drar ut øynene dine, sier Nielsen.

Hun står inne på toalettet på ungdomskafeen Metropolis i Stavanger. Sammen med venninnen Grethe Brandtzæg (23) skal hun vise hva «cosplay» er.

– Det begynner å se veldig bra ut. Connie er en av de beste når det kommer til blod, sier Brandtzæg, som tar på seg både parykk og horn.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Cosplayere i Stavanger.

SE VIDEO: Grethe Brandtzæng og Connie Nielsen er to av over 300 «cosplayere» i Stavanger.

23-åringen skal bli en blanding av en drage og et menneske.

– Karakteren min viser styrke, samtidig som jeg har grønne, «fluffy» hansker som gjør meg søt, sier Brandtzæg.

Voksende miljø

«Cosplay» er satt sammen av de engelske ordene «costume» og «play».

– Cos-delen går ut på å kle seg som den man vil, mens play-delen går ut på å oppføre seg som den karakteren man da har valgt å kle seg ut som, Brandtzæg.

I Stavanger har miljøet vokst siden 2007, og det er nå over 300 «cosplayere» i byen. De er i alderen 10 til 40 år, og alle liker de å møtes utkledd som tegneseriehelter, spillfigurer, filmskikkelser eller selvlagde karakterer.

– Jeg liker best sminkedelen av cosplay. Samtidig så er rollespillet også utrolig gøy, sier Nielsen.

Cosplay kan sammenliknes med flere ungdommelige motefenomener og subkulturer som har røtter i populærkultur fra Japan.

Flere cosplayere kan ikke snakke når de er kledd som karakteren sin, for det er ikke en del av hans eller hennes egenskaper.

– Er du en karakter fra Zelda (videospill red.anm.) er det naturlig å rope og skrike. Det er da du er i rollen din, forklarer Brandtzæg.

Mange cosplayere snakker også engelsk til hverandre, og de to jentene på Metropolis bruker mange engelske uttrykk når de snakker sammen.

– Det blir naturlig å ta til seg ord fra bøker og rollespill. Det heter cosplay, convent og character, ikke kostymelek, treff og figurer, sier Nielsen.

Får noen skjeve blikk innimellom

Cosplayere i Rogaland møtes flere ganger i året, enten på treff som «Metrocon» i Sandnes i oktober, «Free comic book day» i mai, eller på kinopremierer, piknik eller i sentrum lørdags formiddager.

– Treff som «Metrocon» blir stadig mer populære. I år var vi 300 stykker som var en helg sammen i Sandnes. Det finnes lignende treff i Trondheim og Oslo også. I Oslo var vi vel 8000 i år. Det var stort, sier Brandtzæg.

De er aldri flaue for å være cosplayere blant andre folk, men innrømmer at de får noen skjeve blikk på vei til treffene.

– Det er naturlig at noen reagerer litt, men stort sett møter vi bare nysgjerrige folk som vil vite mer om hva vi driver med, sier Brandtzæg.

Torucon arrangert i Trondheim

SE VIDEO: I høst møttes flere hundre «cosplayere» i Trondheim.

– Cosplay er på en måte Halloween hele året, og hvem har vel ikke lyst på det?, spør Nielsen.