Dårlig brannsikret

Brannvesenet er ikke fornøyd med brannsikkerheten i Stavanger Domkirke.

Stavanger domkirke

Det vil være vanskelig for brannvesenet å få slukket en brann i kirketårnet i Stavanger Domkirke slik situasjonen er i dag.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Det er umulig for røykdykkere å komme seg inn på loftet i himlingen over koret ved en brann. Nå ber brannvesenet om å at det graves ut en oppstillingplass for løfteredskaper i parken på utsiden av middelalderkirken.

For trangt

Det er trangt og mørkt i steintrappen over koret i Stavanger domkirke. Trappen starter bak prekestolen og leder opp til loftet ved himlingen som vende ut mot Breiavatnet. Det er lett å forstå at store brannmenn kvier seg for å ta krypeturen opp i kirketårnet.

Brannvesenet har vært på befaring i domkirken og er klare i sin konklusjon. I dag er det umulig å få røykdykkere inn i toppen av Domkirken. Det går verken gjennom den trange trappen eller med lift fra den skrå bakken på utsiden. Seksjonsleder Inge Grødem i brannvesenet sier det vil være problematisk å få slukket en brann i kirketårnet hvis det hadde begynt å brenne i dag.

- Jeg er redd vi måtte stått på bakken og tatt det derfra. Vi hadde ikke klart å komme inn med noe høyderedskap for å komme inn det vinduet som vi ville hatt som mål.

Hvilke konsekvenser kan dette få?

- Dette vil føre til store forsinkelser av slukkingen.

Må styrke underlaget

For å få til en forsvarlig brannsikring av Domkirken finns der derfor bare en løsning. Det må støpes en oppstillingsplass for høyderedskaper i parken utenfor middelalderkirken.

- Området rundt domkirken må styrkes med underlaget slik at vi kan bruke våre høyderedskaper, sier Grødem.

Dette har Kirkeverge Svein Inge Thorstvedt grepet tak i. Nå har han bedt kommunen se på muligheten for å grave ut en oppstillingsplass for brannutstyr, men dette kan fort bli problematisk.

Problematisk middelaldergrunn

- Det er visse krav som følger med området rundt domkirken blant annet fordi domkirkeområdet er middelaldergrunn, og det må tas med i vurderingen for hva en kan gjøre og ikke gjøre. Uansett er brannsikkerheten i Stavanger Domkirke noe av det viktigste for oss, sier Thorstvedt.

Steinkirken kan brenne

Domkirken er kanskje Rogalands mest verneverdige bygg. Kirken er reist i stein for hundrevis av år siden, og når en ser all steinen er det lett å tro at den ikke kan ta fyr. Slik er det desverre ikke.

- Det finnes alltid støv som samler seg og dette kan antennes, gjerne på en eksplosjonsaktig måte. Vi hadde en støvtørking i kirken for noen år siden, men det er alltid en risiko for brann selv om kirken er laget i stein, sier kirkeverge Svein Inge Thorstvedt.