Hopp til innhold

Hjalp brannvesenet med gjødselsspreder

Brannen er nå under kontroll etter at Håvard Garpestad og flere andre naboer fraktet vann som brannvesenet brukte til å slukke gress- og lyngbrannen i Time.

Håvard Garpestad

HJELPER TIL: Håvard Garpestad er en av flere naboer i området ved Røyrvatnet på Jæren som hjelper brannvesenet. – Det er viktig å bidra når man kan. Nå blir det nok mange timer med jobbing, sier han.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

En kraftig gress- og lyngbrann spredde seg i natt i Time kommune i Rogaland. Brannen spredde seg sakte, og brannvesenet har nå i morgentimene kontroll over den.

Søndag morgen var det fortsatt brann ved Røyrvatn

Søndag morgen var det fortsatt brann ved Røyrvatn.

Foto: Brannvesenet i Sør-Rogaland

Naboer har i natt hjulpet til i slukningsarbeidet. Håvard Garpestad er en av dem, og han har med en gjødselspreder med vann for å bistå.

– Dette er ikke noe greit. Når det lysner vil vi få et bedre bilde av hvor mye som har brent ned. Jeg tror det kan være en del dessverre, sier Garpestad til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gjødselspreder

FYLLES OPP MED VANN: Håvard Garpestad fyller opp gjødselsprederen med vann for å bistå brannvesenet i slukkingsarbeidet ved Røyrvatnet.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Han har fulgt brannen tett i mange timer.

– Det er viktig å bidra når man kan. Nå blir det nok mange timer med jobbing, sier Garpestad.

Alvorlig situasjon

Klokken 19.30 lørdag kveld kom den første meldingen om brannen ved Røyrvatnet i Time. Da brant det heftig i gress og lyng.

–Brannmannskap og frivillige forsøkt å slukke brannen i hele natt, men det var først da et brannhelikopter ble sett inn i morgentimene at de fikk kontroll, sier informasjonskonsulent Gry Solem ved brannvesenet i Sør-Rogaland

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kraftig gress- og lyngbrann i Time

Brannvesenet fikk ikke kontroll over gress- og lyngbrannen på Jæren før søndag morgen.

Foto: Brannvesenet Sør-Rogaland

Totalforbud mot å gjøre opp ild

– Det fine været de siste dagene har ført til at det er svært tørt i flere områder i regionen vår. Brannvesenet innfører derfor totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs fra og med i dag, sier Solem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brannvesenet

PLANLEGGER: Brannvesenet med brigadesjef Frode Johansen (t.v.) i spissen, planlegger hvilke brannområder ved Røyrvatnet som skal slukkes først.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet, men også gnister fra jernbane og kantslått langs vei kan føre til skogbrann.

– Vi oppfordrer folk på det sterkeste til å vise aktsomhet, sier Solem.