Hopp til innhold

Rystende detaljer i drapssak

I mer enn to uker ble Jonny Andre Risvik (28) brennmerket, slått, skåldet, sparket, skutt og tråkket på før han døde.

Karsten Monsen

-Dette har skjedd i et meget spesielt miljø, sier politiadvokat Karsten Monsen.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Mandag skal fem bekjente av ham møte i Stavanger tingrett, tiltalt for ugjerningene.

De fem er tiltalt for på en særdeles smertevoldende måte, og under særdeles skjerpende omstendigheter, å ha skadet en annens legeme med døden til følge.

Ingen forklaring

– De tiltalte har forklart seg om det faktiske i saken, til dels inngående og detaljert, men det betyr ikke at de har sagt seg skyldig etter tiltalen, sier politiadvokat Karsten Monsen til NTB.

Det er ingen som hittil har kunnet forklare hvordan de groteske handlingene kunne utarte seg og få et dødelig utfall, uten at noen av de tilstedeværende grep inn og stanset de andre.

Les også Bundet til stol, slått og pisket

Fellesskap

Jonny Andre Risvik

Jonny Andre Risvik (28) ble drept etter lang tids mishandling.

Foto: Privat

«Handlingene ble begått i fellesskap, mot en forsvarsløs person, var uprovosert og hadde karakter av mishandling», heter det i tiltalen fra statsadvokat Arvid Malde.


Dødsfallet ble kjent fredag 13. august i fjor. Den direkte dødsårsaken var ikke åpenbar, men avdøde hadde flere brannsår og sår over hele kroppen, skuddskader fra luftvåpen i hodet, flere ribbeinsbrudd, brudd i nesebein og kinnbein.

Les også Alle fem siktede varetektsfengslet

Utviklingshemmet

I tillegg er fire av de involverte tiltalt for å ha tapet Risvik til en stol deler av tiden, slik at han ikke kunne stikke av eller forsvare seg.

Dette har skjedd i et meget spesielt miljø der flere av de involverte er lettere psykisk utviklingshemmet, påpeker Monsen.

Hovedmann

De tre tiltalte som har fått diagnosen er fremdeles strafferettslig tilregnelige. De tiltalte, to menn og tre kvinner, var i alderen 15 til 26 år da mishandlingen fant sted.

Den eldste, som bodde sammen med avdøde, er blitt pekt ut som en slags hovedmann.

– Det var nok aldri i tankene til noen av de tiltalte at det de var med på skulle medføre et dødsfall, sier 26-åringens forsvarer, Atle Helljesen.

Rystet

Detaljene som har lekket ut under etterforskningen, har ytterligere rystet de som kjenner de involverte. I tillegg til mishandlingen, som kan ha vært utløst av en bagatell, skal Risvik ha blitt nektet vann og mat.

Da han ved en anledning klarte å stikke av, dro de to tiltalte mennene etter ham, fant ham og tvang ham tilbake til leiligheten.