Hopp til innhold

Ble reddet fra flammene: – Det brant i fotsporene mine

De skulle bare gå en topptur i finværet, men ble raskt omringet av flammene. Søstrene Connie Helen Øie og Trine Maygreth Monsen fryktet det verste, men så kom helikopteret.

Connie Helen Øie og Trine Maygreth Monsen

Trine Maygreth Monsen (t.h.) ville så gjerne vise søsteren Connie Helen Øie det spektakulære landskapet i hjemkommunen Sokndal. Men turen tok fort en svært ubehagelig vending. Bildet er fra en annen tur.

Foto: Privat

– Hjertet mitt hoppet nesten over av glede. Jeg holdt på å strigråte.

Trine Maygreth Monsen tar et ekstra godt tak rundt barnebarnet Amalie. Det føles godt å sitte barnevakt denne onsdagen.

Snaut ett døgn har gått siden Monsen og søsteren Connie Helen Øie fikk erfare hvor skjørt livet kan være. Da stod de midt i flammehavet på Hellersheia i Sokndal.

Det var strålende turvær. Solen skinte. Temperaturen nærmet seg 20 grader. Trine Monsen ville så gjerne vise søsteren det spektakulære landskapet i Sokndal. De la ut på en topptur.

Men etter at de hadde gått et lite stykke tok turen en ubehagelig vending.

– Søren, det brenner, sa søsteren.

Lite visste de at dette skulle bli starten på en av de verste brannene i Sokndal noen gang.

– To-tre etasjer høye flammer

Det brant ikke veldig mye, men Monsen begynte å bli bekymret likevel. Søsteren lurte på om de skulle snu.

Plutselig begynte de å få det travelt. På et øyeblikk blusset flammene opp. Vegetasjonen ble slukt. Det var røyk over alt.

– Flammene var opp mot to-tre etasjer høye, sier Monsen.

Søstrene snudde på hælen og gikk tilbake samme retning de kom fra. Men også der lå åsene innhyllet i røyk og flammer.

– Røyken var så intens at det sved i øynene. Det var brann bak oss, ved siden av oss og foran oss. Til tider forsvant hele landskapet i røyken, sier hun.

Siste bilde før inferno

Dette bildet tok Trine Monsen i Hellersheia i Sokndal tirsdag ettermiddag – kort tid før hun og søsteren ble hentet av Luftambulansen.

Foto: Trine Monsen

Det var på tide å ringe nødetatene. Trine Monsen ser at det nå brenner der hun hadde gått bare minutter tidligere. Det brant bokstavelig talt under føttene deres.

– Jeg så fotavtrykkene mine. Det brant i fotsporene, sier hun.

– Forferdelig redd

– Du blir så forferdelig redd. Men på et vis hadde jeg ansvar for ei søster jeg hadde dratt med meg, så jeg tenkte mest på henne.

Så kom helikopteret. Mannskapet på Luftambulansen geleidet de to turgåerne rutinert inn i maskinen.

– Jeg har aldri i mitt liv vært så glad for å treffe noen!

Det er bare to passasjerseter, så den ene redningsmannen hadde først planer om å bli igjen i Hellershei. Men flammene og røyken kom stadig nærmere så han ombestemte seg og krøp inn i det lille rommet i halen på helikopteret.

– Da jeg så ut av vinduet på helikopteret gikk det opp for meg: Vi har hatt englevakt. Det synet der nede ga meg gåsehud, sier Trine Monsen.

Trine Maygreth Monsen og barnebarnet Amalie Monsen.

Trine Maygreth Monsen og barnebarnet Amalie Monsen (2).

Foto: Mathias Oppedal / NRK

7000 dekar brent

Trygt nede på bakken klarte politiet akkurat å redde bilen til Connie Helen Øie. Parkeringsplassen var i ferd med å ryke.

Onsdag ettermiddag melder brannvesenet at de har kontroll på brannen. Beboerne i de 148 evakuerte boligene får vende hjem igjen.

Så langt har over 7500 dekar brent i storbrannen i Sokndal i Rogaland. Også i Lyngdal i Vest-Agder har rundt 4000 dekar skog blitt svidd ned.

Flere nyheter fra Rogaland