Birkedal frifunnet for seksuelle overgrep mot barn under 16 år

Den tidligere Frp-toppen Trond Birkedal er frikjent for overgrep mot barn under 16 år, men dømt for snikfilming og for å ha lurt til seg nakenbilder med falsk nettidentitet.

Video Domsavsigelse i Birkedal-saken

Rettssaken mot den tidligere Frp-toppen Trond Birkedal gikk i Stavanger tingrett over tre dager sist uke. Torsdag fikk Birkedal dommen.

Foto: Nyhetsspiller

– Trond Birkedal frifinnes for tiltalens post 1 og 2, sa dommer Bjørn Enoksen-Ristesund da han startet opplesningen av dommen presis klokken 14 torsdag.

Dommar Bjørn Enoksen-Ristesund

Bjørn Enoksen Ristesund, dommer i Birkedal-saken.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Det betyr at retten ikke fant det bevist at den tidligere Frp-toppen forgrep seg på to gutter som var under 16 år da overgrepene skulle ha skjedd.

Dersom han ble dømt for dette, kom han til å anke, sa han da rettssaken var over sist uke.

Dømt for snikfilming

Derimot ble Birkedal dømt for overtredelse av de andre paragrafene han var tiltalt for – tiltalepunkter han også har tilstått, både i politiavhør og i rettssaken sist uke.

Disse punktene går ut på å lure unge gutter til å kle av seg på internett og sende ham bilder av seg selv. Birkedal har også tilstått å ha snikfilmet FpU-medlemmer som har lånt boblebadet hans.

Dette får han 60 dagers fengsel for. 40 av dagene gjøres betinget, og utsettes med en prøvetid på to år. De 20 dagene han normalt skulle ha sonet, slipper han å sone, ifølge dommen.

Slipper å sone

– Varetektsfradraget er på 13 dager, så straffen anses som sonet i sin helhet, sa dommer Enoksen-Ristesund i retten.

Retten har lagt vekt på det sexolog Thore Langfeldt sa i retten sist uke.

– Undertrykking av egen legning var trolig årsaken til at han kommuniserte under skjult identitet, sa Enoksen-Ristesund, som også mener saken har rammet Birkedal hardt.

– Saken har fått svært stor medieoppmerksomhet, og det har vært tegnet et bilde av ham som pedofil, sa Enoksen-Ristesund.

Aktor la ned påstand om ni måneders fengsel for Birkedal.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.