Bilforhandlere etter brannen i parkeringshuset: – Vi har stor pågang allerede

SOLA (NRK): Flere bilforhandlere merker økt pågang etter brannen i parkeringshuset ved Stavanger lufthavn. De første nye bilene er allerede solgt.

Totalskadet bil etter brannen ved Stavanger lufthavn

TOTALSKADD I BRANN: Flere hundre biler er ødelagte etter at det brant i et parkeringshus ved Stavanger lufthavn tirsdag. Allerede har flere bileiere begynt å ta kontakt med forhandlere for å skaffe seg ny bil.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

Tirsdag ettermiddag begynte det å brenne i et parkeringshus ved Stavanger lufthavn. Ingen personer fikk skader i brannen, men de materielle skadene er store. Trolig har verdier for et tresifret millionbeløp gått tapt.

For de aller fleste bileierne vil det ta lang tid før de kan hente ut bilen sin. Bilforhandlere i regionen merker at mange er ivrige etter å få seg ny bil så raskt som mulig.

– Det har vært stor pågang hos oss. Umiddelbart etter at brannen ble kjent, begynte kunder som har hatt bilen sin parkert ute på Sola å ta kontakt, sier ansvarlig leder Finn Jentoft i Kverneland Bil.

Finn Jentoft

MERKER PÅGANGEN: Finn Jentoft i Kverneland Bil tror enda flere vil ta kontakt når de vet mer om bilen de har stående i det nedbrente parkeringshuset.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

Han sier de har opp mot 15 kunder som mener de har mistet bilen sin i brannen.

– De ber oss sjekke ut hvilke muligheter vi har for å bistå de med leiebiler, og om vi kan skaffe de en ny bil.

– De vet at bilen deres brant opp

Hos Møller Bil Rogaland har de allerede solgt et par biler til personer som ble rammet av brannen i parkeringshuset.

– Disse kundene vet at bilen deres brant opp. Det er snakk om to-tre bestillinger som allerede er gjort, og vi får stadig telefoner fra kunder. Vi merker pågangen, sier daglg leder Jan Olav Fikstvedt.

Han tror flere vil ta kontakt med bilforhandlere etter hvert som forsikringsoppgjør og andre formelle prosesser er i orden.

– Det kommer neppe til å bli ventetid på ny bil, men det avhenger selvsagt at hva slags type bil kunden vil ha, sier han.

Bestiller ekstra biler

Hos Bertel O. Steen Rogaland har de bestilt inn ekstra biler for å være forberedt på pågangen de mener vil komme etter hvert.

– Alle utleiebilene våre ble borte veldig kjapt. Når det gjelder salg av biler, bestilte vi torsdag inn 16 ekstra biler for å kunne møte etterspørselen, sier daglig leder Steinar Hellestø.

Han tror pågangen hos bilbransjen vil øke etter hvert som bileierne får avklart hvor store skader bilen deres har fått.

– Jeg vil tro at flere kunder fremdeles er ute og reiser. De kan være på jobb i Nordsjøen, på charterferie eller forretningsreise, sier Hellestø.

Sender biler fra andre distrikt

Leiebilfirmaet Hertz har også merket at flere kunder har tatt kontakt etter brannen.

– Samtidig har ikke etterspørselen vært fullt så stor som vi hadde sett for oss. Jeg vil tro det handler om at kundene må avklare med forsikringsselskapene om hva de skal gjøre, sier administrerende direktør Trygve Simonsen i Hertz.

Så langt har de ikke gått tom for utleiebiler, men Hertz er i gang med å flytte biler fra andre distrikt til Stavanger-regionen.

– Vi forventer en økt etterspørsel fra neste uke og framover. Vi har en del biler på vei for å være klare til den situasjonen, sier Simonsen.

Informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If

UMULIG Å ANSLÅ: Sigmund Clementz i If sier det ikke er mulig å si hvor mye de må betale ut til bileiere etter brannen tirsdag.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

– Umulig anslå skadene

Forsikringsselskapet If har rundt 20 prosent av markedet for bilforsikringer i Norge, og en noe høyere andel av markedet i Rogaland. Informasjonssjef Sigmund Clementz sier det er helt umulig å anslå hva de totale forsikringsutbetalingene vil bli.

– Vi må identifisere hver enkelt bilskade. Det kan være alt fra kondemnering av nye, dyre biler til mindre reparasjoner og rengjøring, sier han.

Den første totalskadde bilen er allerede innløst hos If. Men nå har de stanset innløsningene.

– Dette er fordi de fleste bileierne ønsker å se skadene før de bestemmer seg for hva de vil gjøre videre, sier Clementz.