Hopp til innhold

Bestiller 1000 nødrespiratorer – dobler kapasiteten

Regjeringen bestiller 1000 respiratorer fra norske bedrifter. Respiratorene skal leveres i løpet av de neste to månedene, noe som vil doble kapasiteten på norske sykehus.

Følg Erna Solbergs pressekonferanse direkte her.

Det er bedriftene Lærdal Medical og Servi som skal produsere respiratorene.

– Nå settes alle kluter inn for å produsere de 1000 første apparatene i løpet av få uker. Målet er å kunne produsere respiratorene så billig at den kan tas i bruk i lavinntektsland når koronapandemien slår til der, sier Tore Lærdal, administrerende direktør i Lærdal Medical.

Tore Lærdal

Tore Lærdal er administrerende direktør i Lærdal Medical

Foto: Markus Johanssjon / Markus Johanssjon/BITMAP/Næringsforeningen

Nyheten ble presentert på en pressekonferanse ved Statsministerens kontor tirsdag.

– Jeg er her i dag fordi jeg har en god nyhet. En gledelig historie å fortelle, en historie om dugnadsånd og produksjoner som fant hverandre, sa statsminister Erna Solberg under pressekonferansen.

Rekordrask utvikling av respiratorene

På rekordtid har Forsvarets forskningsinstitutt, Lærdal Medical og Servi utviklet en ny nødrespirator for intensivbehandling av pasienter.

Nødrespiratoren er enklere i bruk, og dermed lettere å lære å bruke for helsepersonell som ikke til vanlig jobber med denne type behandling.

Nødrespirator fra Lærdal Medical. Fra venstre Tore Lærdal og Kjell kaisen, seksjonsoverlege på intensivavdelingen på Stavanger universitetssjukehus.

1000: Det er nå bestilt 1000 nye norskproduserte nødrespiratorer for å styrke kapasiteten på norske sykehus.

Foto: Arild Eskeland / NRK

I dag får over 100 pasienter med covid-19-sykdom intensivbehandling på norske sykehus. Siden utbruddet startet i Norge har 168 pasienter fått intensivbehandling, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

De sykeste av disse får pustehjelp, og de fleste trenger respirator for å overleve sykdommen.

Erna Solberg: – En gledelig historie å fortelle

– Vi har iverksatt tiltak for å unngå å komme i en situasjon der vi ikke har nok intensivplasser. Samtidig vil Norge i løpet av de nærmeste månedene nå en topp i antall syke pasienter med covid-19, sa Solberg under pressekonferansen.

Koronaepidemien har ført til et akutt behov for respiratorer over hele verden. Leveringstiden er lengre og mer usikker enn normalt, og det har vært usikkerhet knyttet til om Norge har nok kapasitet dersom mange blir syke samtidig.

Nødrespiratorer fra Lærdal Medical

NY: Slik ser de nye nødrespiratorene se ut. Nødrespiratoren ble vist frem hos Lærdal Medical i Stavanger tirsdag.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Regjeringen garanterer nå finansiering av prosjektet, og har bestilt 1000 respiratorer. Produksjonen skal foregå i Kristiansand.

Solberg presiserer at Norge mest sannsynlig ikke vil få bruk for alle, og dermed kan bidra internasjonalt.

– Initiativ som dette gjør meg rørt og takknemlig, og optimistisk for fremtiden. Konsekvensene av koronaepidemien og klimakrisen vil stille krav til at vi finner nye og smartere måter å gjøre ting på, og dagens nyhet er til inspirasjon for alle, sier Solberg.

Trenger flere respiratorer i Norge

Dersom alt går etter planen, kan produksjonen kan komme i gang allerede i april.

Folkehelseinstituttet har anslått at det kan bli behov for mellom 600 og 1200 intensivplasser i Norge.

– Vi har 682 respiratorer og flere blir levert de kommende ukene, slik at vi kan komme opp i 1123, sier helseminister Bent Høie.