Hopp til innhold

Fjerner anonym retting

Politikerne i Rogaland gikk i vår inn for anonym retting i den videregående skolen. Ordningen har ingen effekt, viser undersøkelse.

Listetoppene på Dalane videregående skole

Listetoppene i Rogaland på besøk ved Dalane Videregående skole. Flertallet av politikerne vil ha delvis anonym retting i videregående skoler i fylket. Det går andre nå bort fra.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

I Møre og Romsdal avvikles nå ordningen med anonym retting av prøver i videregående skole etter at de ikke fant målbare forskjeller.

Skolene i fylket innførte i fjor en prøveordning med anonym prøveretting etter påbud fra fylkesmannen. Dette påbudet er nå trukket tilbake etter at en evalueringsrapport viser at det ikke er målbare forskjeller på retting med og uten kjennskap til elevene, skriver Utdanningsnytt.

Ingen forskjell

Ifølge rapporten fant ingen av skolene i fylket noen signifikant forskjell mellom anonym retting og ordinære prøvesituasjoner. I rapporten slås det også fast at skolene bruker lengre tid på å administrere en ordning med anonym retting.

Da prøveordningen ble innført i fjor, ble mange lærere kraftig provosert, og mente ordningen uttrykte mistillit mot lærerprofesjonen.

Det skal fra nå av være opp til hver enkelt skole å avgjøre om rettingen skal foregå anonymt i Møre og Romsdal

Motstand

Både utdanningsforbundet og lærere har vært motstander av å innføre ordningen i Rogaland. I vår gikk Ap-representantene i fylkesopplæringsutvalget i Rogaland tilbake på alle deler av et tidligere vedtak som sikrer elever i videregående skole anonym vurdering.

Også Høyre og Frp modererte seg, men fikk flertall for litt mindre anonymitet enn sist saken var oppe i fylkets opplæringsutvalg.

Opprettholdt

Tina Bru

Tina Bru fremmet forslaget om å innføre anonym retting i Rogaland.

Forslaget om anonym retting i Rogaland ble fremsatt av nyvalgt stortingsrepresentant fra Høyre, Tina Bru.

Fylkespolitikerne opprettholdt kravet til fylkets lærere i videregående skole om å sørge for at et visst antall prøver og innleveringer anonymiseres før de blir rettet.

Vedtaket pålegger lærerne å sørge for at 30 prosent av alle innleveringer som ligger til grunn for standpunktkarakter i et fag, skal vurderes anonymt.