Asgaut tar vare på gamle norske gitarer

En norsk musikkarv har funnet sitt hjem mellom fjellknatter og knauser ute ved havet. I en nyrestaurert løe ved Sirevåg finner gammelt treverk og nye strenger igjen de harmoniske tonene.

Asgaut tar vare på gamle norske gitarer

Mellom fjellknatter og knauser ute ved havet har Asgaut Steinnes gitt gamle norske gitarer et nytt hjem.

– Det er ikke noe navn på den. Den er ikke merket på noen måte, men jeg mener å se av treverk og bygningsform at det er en norsk gitar. Så jeg prøver å identifisere den. Prøver å finne ut hvor i Norge den er laget, og hvem som har gjort det.

Et lite mysterium av en seks-strenger har havnet i hendene på Asgaut Steinnes.

Lengst sør på Jæren, på Sirevåg, har en gammel løe gitt nytt liv til gamle norskproduserte gitarer. Dessuten en mulig verdenssensasjon.

– Dette er den første norske serieproduserte elektriske gitaren. Den kom i 1949, og de diskuterer hvem som var først. Var det Leo Fender, eller var det Nils Robert Nilsen fra Sarpsborg, forteller Steinnes.

150 år gamle toner

Til sammen har Steinnes 200 gitarer i samlingen sin. På grunn av importforbudet etter krigen, måtte nordmenn lage gitarene sine selv. I alt var rundt tretti små og store gitarprodusenter i sving og laget noen hundre tusen gitarer.

Asgaut Steinnes

Asgaut Steinnes 200 gitarer i samlingen sin. Dette er den eldste.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Den eldste gitaren har fått hedersplassen.

– Det er vel kanskje den gjeveste gitaren som får lov å være i skapet akkurat nå, sier steinnes.

Gitaren er datert til 1860 eller 1870, og 150 år gamle år gamle toner klinger fremdeles klart, selv om tidens tann har gjort sitt.

– Jeg vil jo si at hvis den hadde vært hundre prosent stemt, så hadde det vært en veldig flott gitar, sier Steinnes.