Hopp til innhold

Anmeldelse: – Ikke helt krise

Komikerne Rune Bjerga og Pål Mangor Kvammen inviterer oss til å le av oljekrisen. Det er nok å le av i humorshowet «Født på solsiden?». Men det er langt mellom krisevitsene.

Det er mye moro med oljenedturen, mener komikere i Stavanger som har laget humorshow om oljekrisa.

VIDEO: Pål Mangor Kvammen og Rune Bjerga hadde premiere på showet «Født på solsiden?» på onsdag.

Terningkast 4 Kultur og underholdning jpg

Humorduoen Rune Bjerga og Pål Mangor Kvammen selger inn oljenedturen som tema og rød tråd i forestillingen som hadde premiere i Stavangeren onsdag kveld. Og det er ikke så merkelig. Den oljesmurte velstandsbyen som plutselig havnet på NAV, må være en godtepose for humorister.

Men det var overraskende lite krisestemning i «Født på solsiden?»

Tynn rød tråd

Oljå og ledigheten dukker opp som tema nå og da. Men bunnlinja i et gjennomsnittlig riggselskap er langt rødere enn den røde tråden i «Født på solsiden?».

De morsomste krisevitsene kommer helt i starten, og er stort sett copy-paste av drøset til kollega Leif Tore Lindøe i Aftenbladet for en tid tilbake.

De minst morsomme, er forsøkene på å raljere over eks-statoilsjef Helge Lunds sluttpakker. De er billigere enn et fat nordsjøolje. (Men den tilhørende sangen, en omskrevet versjon av Morten Abels «Frøken Vilikke», er elegant.)

Gode sammen

Det er absolutt mye å le av i denne forestillingen, som er en slags blanding av revy og standup.

Rune Bjerga er strålende som gammel mann på kafé-besøk, og hele salen blir glad i mormoren hans. Den litt utslitte Pål Mangor Kvammen-figuren Kurt Kevin funker også bra på solsiden.

Og Bjerga/Kvammen er gode sammen når de er på bryllupsfest – et nummer som er langt, men har høyt tempo og presis levering av gode og gjenkjennelige poenger.

Bra musikk

Men det som sitter aller mest, er de musikalske innslagene – akkompagnert av et godt band. Både Rune Bjerga og Pål Mangor Kvammen imponerer som melodimakere. Bjergas Stavanger-vise er en perle, og Kvammens sang om googling er elegant og god.

Ut fra programheftet kan det se ut som om Bjerga, Kvammen og regissør Torfinn Nag har svingt øksa og kuttet vekk stoff helt til det siste. De kunne nok stått seg på å kuttet mer – eller i alle fall barbert litt. For det er enkelte nummer som ikke stanser i tide, og der poengene blir for overtydelige.

«Født på solsiden?» har helt klart kvaliteter, men er for ujevn til å bli en Stavangeren-klassiker. Det kunne kanskje forestillingen blitt hvis den hadde vært helt krise.

Terningkast 4