Hopp til innhold

Anker forvaringsdom

Helge Ivar Breland Pedersen brukte kort tid på å bestemme seg for å anke dommen på 19 års forvaring.

Arvid Sjødin, Helge Ivar Breland Pedersen

Helge Ivar Breland Pedersen anket forvaringsdommen på stedet.

Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Helge Ivar Brekland Pedersen (38) ble mandag dømt til 19 års forvaring for drapet på sin tidligere samboer Ann-Helen Karlsen.

Etter at forvaringsdommen var opplest i Stavanger tingrett ville ikke en tydelig opprørt Breland Pedrsen uttale seg til NRK.

Breland Pedersen nekter for å ha drept Ann-Helen Karlsen.

Dristig dom

- Retten har åpenbarn valgt å tro på forklaringen til hovedvitnet (Pedersens tidligere kone, red.anm.). De legger også til grunn at det ikke er noen andre bevis som kunne lede til domfellelse. Og da er det nokså dristig å se bort fra alle de elementer som tvert i mot svekker forklaringen til hovedvitnet. At man her velger å gjøre det ved bruk av psykologiske mekanismer, og forklarer de uten å kontakte sakkyndige, det finner jeg veldig dristig, sier Breland Pedersens forsvarer, advokat Arvid Sjødin.

Helge Ivar Breland Pedersen ble frifunnet for flere voldtekter av en tidligere kjæreste, og drapsforsøk mot sin tidligere kone, som er hovedvitne i saken.

- Nå kan vi konsentrere oss om det som virkelig betyr noe, dette med spørsmålene om bevis i forhold til drapet, sier Sjødin.

Saken fortsetter under video.

Video nsps_upload_2010_2_15_17_23_29_1866.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Aktor anker?

Aktor, statsadvokat Tormod Haugnes, er fornøyd med dommen der Helge Ivar Breland Pedersen ble dømt til 19 års forvaring for drapet på Ann-Helen Karlsen.

- Det som er litt overraskende er at han er frifunnet for voldtektene og drapsforsøket. Han er allerede dømt til den strengeste straffen han kan få, så den kan ikke økes noe. Men vi skal i løpet av de neste to ukene vurdere om frifinnelsene vil bli anket, sier Haugnes.

Ankesak i august

Ankesaken er allerede berammet for Gulating lagmannsrett i slutten av august.

- Vi visste vel på forhånd at det ville bli en ny runde. Ankesaken er derfor allerede berammet for å få den rask opp, sier Haugnes.

Lettet hovedvitne

Aktoratet har bygget sin sak mot Helge Ivar Breland Pedersen på forklaringen til hans tidligere kone, som har sagt hun var vitne til drapet på Ann-Helen Karlsen .

- Jeg vet hun er glad for å bli trodd. Hun er glad for at denne runden er over, og selv om det vil bli svært tøft, så er hun nok innstilt på at hun må møte på nytt i ankesaken, sier hennes bistandsadvokat Ørjan Eskeland.

Flere nyheter fra Rogaland

Situasjonen gjorde NRK-Post redd: – Man skal være heldig om ingen løper på deg