- Han drepte henne

-Han slo Ann-Helen gjentatte ganger i hodet. Deretter kvalte han henne til hun døde.

Helge Ivar Breland Pedersen

Helge Ivar Breland Pedersen i Stavanger Tingrett.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Det fortalte den 36 år gamle eks-konen til drapstiltalte Helge Ivar Breland Pedersen (38) i retten i dag. Hun ga en detaljert forklaring over hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden og natten i mars 2005 da Ann-Helen Karlsen i følge tiltalen ble drept:

Amper

-Ann-Helen kom på besøk til oss, men forsvant ut på kvelden. Helge begynte å bli amper og ringer til henne og hun bestemmer seg for å komme tilbake. Også han er ute en stund og etter en tid kommer begge tilbake. Vi blir enige om å gå ut å lufte oss, sa kvinnen.

Hammer


-Da vi går ned en bakke, går Helge litt fortere. En bil kjører forbi og Ann-Helen og jeg stopper opp en stund. Deretter går vi over veien og gjennom noen busker på vei ned til sjøen. Ann-Helen går først. Da kommer Helge plutselig i mot oss i raskt fart. Han ser på meg og løfter en hammer mot meg. Så snur han seg og slår hammeren i hodet på Ann-Helen, sa kvinnen gråtkvalt.

Ble kvalt

Kvinnen fortalte videre at tiltalte slepte Ann-Helen Karlsen videre langs bakken og fortsatte å slå på henne. Deretter kvalte han henne og dro av henne det meste av klærne.
-Jeg fikk beskjed om å passe på mens han forsvant. Jeg var livredd. Det var helt jævlig. Jeg ristet, fortalte kvinnen.

Etter en stund kom tiltalte tilbake med sin egen båt.

Rister

-Han tjoret henne fast til noen stropper og et betongelement. Jeg ble med i båten og får beskjed om å følge med og passe på. Under hele båtturen står jeg og ser. Så løsner han stroppene. Deretter kjører vi tilbake igjen. Det eneste jeg vil er å komme meg hjem. Jeg fryser, rister og har så mange tanker i hodet, fortalte 36-åringen.

Deretter kjører de hjem til hans mor hvor de har vært tidligere på kvelden og han henter Ann-Helens bag og eiendeler. I følge kvinnen tok tiltalte ut sim-kortet på Karlsens telefon og sa:

-Her slutter alle spor.

Ikke til stede

Helge Ivar Breland Pedersen (38) er ikke selv til stede under ekskonas forklaring i tingretten i dag. Det besluttet tingretten allerede mandag.
Tiltalte sitter i et eget rom hvor han kan følge rettsforhandlingene via en TV-monitor. De sakkyndige følger også saken sammen med tiltalte fra naborommet.
En kamerat av tiltalte valgte også å forlate salen og følge forklaringen fra TV-monitoren. Politiets hovedvitne ønsket ikke å forklare seg med ham til stede i salen.

Ingen spor

Breland Pedersen er tiltalt for å ha drept Ann- Helen Karlsen i 2005 og tlitalen bygger i stor grad på forklaringen til tiltaltes ekskone. Hun meldte seg selv for politiet høsten 2008 og fortalte at Karlsen var blitt slått i hodet med en hammer, kvalt og deretter dumpet i sjøen utenfor Tananger.

Det finnes ingen tekniske bevis i saken og heller ingen andre vitner til selve drapshandlingen. Pedersen nekter straffskyld i saken og vil først forklare seg om drapstiltalen onsdag.

-Fjernet sporene etter drap

Rus

Kvinnen kom sammen med Pedersen i 2004, et forhold som tok slutt tidlig i 2008. Forholdet var preget av rus og også vold, forklarte kvinnen i retten.
Kvinnen har flere ganger vært innlagt ved ulike rusinstitusjoner og har hatt rusproblemer siden 1995.

-I dag har jeg et godt liv. Jeg bestemte meg for å ikke ruse meg lenger og valgte selv å dra til Danmark. Der var jeg i to og en halv måned. Nå føler jeg meg sterk, sa kvinnen i retten.

Forandret seg

Kvinnen beskrev tiltalte som en grei person i tiden før hun ble sammen med ham.

-Han var svært ok som kompis. Men etter at vi ble kjærester, forandret han seg. Han ble mer kontrollerende. Jeg visste at han hadde slått andre kvinner han hadde vært sammen med, men han sa han aldri ville komme til å slå meg. Jeg trodde på ham. Før det som skjedde med Ann-Helen hadde han slått meg en gang, sa 36-åringen.