NFF anbefaler privat helseforsikring for 13-åringer

Fotballforbundet anbefaler foreldre å kjøpe privat helseforsikring for barna sine. For 900 kroner i året får de raskere behandling hvis de blir skadet.

Illustasjonsfoto: Norway Cup 2005

- Det offentlige er ikke flinke nok på idrettsskader. NFF anbefaler foreldre å kjøpe privat helsesforsikring. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Norges Fotballforbund (NFF) anbefaler fotballspillere fra 13 år og oppover å kjøpe privat helseforsikring. For 900 kroner i året vil de få raskere behandling hvis de blir skadet. Landslagslege Thor Einar Andersen mener dette er en en god investering for foreldrene.

Thor Einar Andersen

Landslagslege Thor Einar Andersen anbefaler privat helseforsikring.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Det viser seg at mange fotballspillere ikke får et godt nok tilbud gjennom det offentlige helsevesenet når de blir skadet, sier Andersen. Han er medisinsk ansvarlig i Idrettens Helsesenter som fotballforbundet eier.

I fjor registrerte skadetelefonen på dette helsesenteret over 10.000 skader, 6000 av disse var fotballskader. De som tar kontakt blir hjulpet fram i det private helsevesenet, og blir fulgt opp av medisinsk personell på telefon.

– Forsikringen er ikke dyr

Nå anbefaler den profilerte legen unge fotballspillere å tegne privat helseforsikring.

– Spillerne vil da være garantert MR-undersøkelse i løpet av 24 timer, behandling i løpet av tre virkedager og få dekket operasjoner som på private klinikker vil ha en prislapp på inntil 100.000 kroner.

Denne utvidede forskringen er skreddersydd fotballskader. - Typiske fotballskader i knær og ankler blir benandlet i løpet av få dager. Spillerne er dermed raskere tilbake på banen når uhellet er ute, forklarer Thor Einar Andersen.

– Det offentlige er godt nok

Tom Tvedt

Styremedlem Tom Tvedt i Norges Idrettsforbund er kritisk til private helseforsikringer til unge fotballspillere.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Tom Tvedt, styremedlem i Norges Idrettsforbund og Arbeiderpartipolitiker i Rogaland, er skeptisk.

– Er det noe jeg aldri skal ha, så er det privat helseforsikring. Det er første kommentaren til Tvedt når han får høre at fotballforbundet anbefaler foreldre å kjøpe privat forsikring for unge fotballspillere.

Tom Tvedt mener det offentlige helsetilbudet her i landet er godt, selv om kanskje kompetansen på idrettsmedisin er større i en del andre land. Norges Idrettsforbund er opptatt av idretten skal være for alle.

Det er et mål at det sportlige tilbudet er best mulig, og at kostnadene ved å delta blir holdt nede.

350.000 er forsikret

– Det er uheldig dersom fotballforbundet forsterker forskjellene, og at det blir dannet et økonomisk A- og B-lag innenfor barne- og ungdomsidretten, sier Tom Tvedt.

Fotballforbundet er opptatt av å få fram at den utvidede fotballforsikringen ikke er spesielt kostbar.

– De som ikke synes dette er viktig, står fritt til å la være å forsikre seg. Men 900 kroner når du blir fullforsikret for 100.000 kroner. Det synes ikke jeg er en dyr forsikring, sier Thor Einar Andersen.

I alt 350.000 nordmenn skal trene og spille kamper i Norges Fotballforbunds regi denne sesongen. Alle disse er forsikret dersom de blir skadet.