AmS trekker seg fra Avaldsnes

Arkeologisk museum i Stavanger (AmS)trekker seg fra Avaldsnes-prosjektet på Karmøy.

Arkeologer i arbeid
Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

De ønsker ikke å være med på større utgravninger fordi de ikke har kapasitet.

Museet mener også at funnene har det bedre under jorden.

Leder i styringsgruppen for prosjektet, Kjell Arvid Svendsen er sjokkert over at Arkeologisk via en pressemelding trekker seg ut før forprosjektet er i gang.

- Jeg er svært overrasket og dypt skuffet over å få dette via en pressemelding, sier Svendsen.  I forrige møte i styringsgruppen ble vi enige om at AmS og Universitetet i Oslo, i samarbeid, skulle legge opp et program for et forprosjekt som vi håpet å få gjennomført til sommeren.  Den første tilbakemeldingen vi nå får er at de trekker seg fra utgravingsprosjektet på Avaldsnes.

Nekter for å ha funnet kongsgård

I slutten av november gikk styringsgruppen for Avaldsnesprosjektet samlet ut og sa at de hadde funnet Harald Hårfagres kongsgård. Nå benekter direktør Harald Jacobsen ved Arkeologisk museum at dette er tilfellet.

- Vi har funnet to stolpehull som er fra yngre jernalder.  Vi har ikke funnet noen kongsgård der oppe, sier Jacobsen nå til NRK.

Sponsorer

I tillegg går Arkeologisk museum i Stavanger hardt ut og sier de ikke ønsker at sponsorer skal være med i prosjektet.

- Vi vil gjerne samarbeide med sponsorer, men vi må skille  i beslutningsprosessen mellom sponsor og det som er den faglige styringen av prosjekter, sier Jacobsen.

I Avaldsnesprosjektet er det forretningsmannen Sigurd Aase fra Haugesund som har sponset deler av utgravingene. Han sitter også i styringsgruppen, men sier han aldri har blandet seg opp i det faglige.

- Styringsgruppen består av mange fagfolk med stor integritet.  Det medfører på ingen måte riktighet at jeg, med et beskjedent pengebidrag, skulle ha noen som helst innflytelse på prosjektets faglige utvikling.  Det er åpenbart for noen og enhver.  Så jeg tolker dette som at jeg har vært en av pådriverne til å finne Harald Hårfagres kongsgård, og det tar jeg som et stort komplement, sier Aase.