Hopp til innhold

Gravid kvinne og barn skadet etter ku-angrep

Familien opplevde sitt livs mareritt på veg til badeplassen. Plutselig ble mor og to barn angrepet av ei ku.

På sykehus etter ku-angrep

Eldrid Fagerli Susort og datteren Margaret (1,5 år) tilbrakte et døgn på sykehus etter hendelsen. Margaret satt i vogna som ble stanget og fikk hodeskade.

Foto: Privat

– Det skjedde så brått. Jeg husker at ungene hylte, den yngste jenta fløy ut av vogna og jeg så kuhodet komme mot meg.

Eldrid Fagerli Susort skulle bare ned å bade sammen med tre av barna sine. Familien fra Trøndelag var på pinseferie hos svigerforeldrene hennes i Tysvær i Rogaland.

Hun var gravid i 21. svangerskapsuke og gikk med tre av døtrene på en veg ned mot badeplassen like ved svigerforeldrenes hus. Treåringen Lina gikk like ved henne, mens datteren Margaret på ett år satt uten sele i vogna. En storesøster på fire år var et lite stykke unna moren og søstrene.

Like ved vegen gikk en flokk kyr på beite. 15 kyr, to kalver og en stor okse. Plutselig gikk en av kyrne, ei ammeku, til angrep på de forbipasserende. Kua stanga vogna slik at ettåringen flagret ut og traff bakken.

Treåringen havnet i kuflokken og ble tråkka på, mens fireåringen fikk med seg hendelsen fra avstand. Eldrid blir også stanget i ansiktet av kua og falt over ende.

– Jeg har bare et vagt minne om hva jeg gjorde, men jeg fikk jentene ut av kuflokken. Jeg tror det kun gikk sekunder fra kua angrep til vi var ute av flokken, sier hun.

Fortsatt sint

Ektemann og far, Sveinung Fagerli Susort, var i huset til foreldrene da han hørte leven fra vegen 250 meter unna.

– Jeg hørte skrik, sprang av gårde mot dem og ble møtt av et forferdelig syn. Kua var fortsatt sint og kunne fortsatt å stange på kona mi, men heldigvis gikk den løs på den tomme barnevogna, sier han.

Familien kom seg unna kuflokken, og mor og barn ble sendt med ambulanse til sykehus i Haugesund. Ettåringen fikk påvist skade på hodet, og treåringen lettere skader etter å ha blitt tråkka på.

Vogn ødelagt etter ku-angrep

Minstejenta satt i denne vogna da ei ammeku gikk til angrep.

Eldrid er kraftig forslått, og har fått brudd i kjevebein og kraftig hjernerystelse. Det ble gjort ultralydundersøkelser av babyen i magen, med positivt utfall.

– Det var liv i magen, og det ser ikke ut som babyen har tatt skade av angrepet, sier familiefaren.

Etter et døgn på sykehus, ble mor og barn utskrevet.

Ekteparet har anmeldt bonden som eier dyra.

– Familien min gikk tur på en asfaltert bilveg gjennom et beite hvor det er innlysende at det ferdes folk. Bonden burde derfor ha gjort tiltak for å redusere risikoen for at slike ting som dette skjer. Det er det jeg har anmeldt ham for, at han har opptrådt uaktsomt som bonde ved å slippe ammeku med nyfødt kalv i et beite med ferdselsvei gjennom, sier Susort.

Bonden: – Tar det tungt

Bonden er lei seg for deg som skjedde. Han ønsker ikke å stå fram i media, men sier følgende til NRK:

– Jeg tar det som skjedde veldig tungt. Jeg opplever ikke dyra som farlige, men det er tydelig at situasjonen som oppsto viser at morsinstinktet kan sette folk i fare. Så det er nok lurt både for bønder og turgåere å tenke sikkerhet, sier bonden.

Ei ammueku er ei ku som går med kalv, og derfor har et sterkt morsinstinkt. De er ofte større enn vanlige melkekyr, og kan angripe folk.

– Kommer man for nær kalven, vil kua føle seg truet og vil da prøve å beskytte ungen, sier Odd Ingebret Paulsen, rådgiver for storfe hos slakteribedriften Fatland.