Hopp til innhold

Alvorlig potetsjukdom funnet på Jæren

Fire potetbønder har fått påvist den fryktede parasitten hvit potetål i sine åkre.

Potetål
Foto: Bonsak Hammeraas, Bioforsk

Mattilsynet startet i fjor en landsomfattende kartlegging av parasitten potetål (potetcystenematode- PCN).

Etter at 40 prosent av prøvene fra Rogaland og Agder er blitt analysert av Bioforsk er det nå påvist den mest alvorlige varianten, hvit potetål, hos fire potetbønder på Jæren - to i Klepp, og en i Time og Hå.

Resten av prøvene skal være klare i løpet av april.

- Jeg beklager at dette tar tid, men flaskehalsen er hos Bioforsk som analyserer prøvene. Jeg skulle sett at dette gikk raskere slik at potetbøndene allerede nå kunne planlagt denne sesongen, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Mattilsynet Rogaland Agder.

Dom for potetbønder før jul

- Lar være å rapportere

Potetforbud i 40 år

40 års dyrkingsforbud

Dages regelverk medfører at når det blir påvist hvit potetål blir bøndene pålagt 40 års forbud mot potetdyring på hele gårdsbruket.

- Dette er en parasitt som angriper potetplantene og gir alvorlig avlingssvikt. Derfor blir bøndene pålagt strenge restriksjoner for å bli kvitt parasitten, sier Herikstad.

Spredning av potetål skjer hovedsakelig ved at bøndene låner maskiner av hverandre uten at disse blir skikkelig rengjort, og at de leier jord av hverandre.

Mindre strengt?

Men det strenge regelverket som gjelder i dag er i ferd med å mykes opp. En egen gruppe som har sett på forvaltningspraksisen anbefaler overfor Landbruks- og matdepartementet mindre strenge restriksjoner.

Her blir det foreslått at restriksjonene kun skal gjelde den delen av gårdsbruket som er brukt til potetdyrking, og at båndleggingen blir på færre år enn 40 som i dag.

- Derfor anbefaler jeg bøndene om å søke om dispensasjon for å unnga 40 års båndlegging av hele gårdsbruket, sier Herikstad.