– Stavangerrussen har gått for langt

Avgangselevene har hatt røde bukser på seg i en uke, og allerede er to tilfeller av «terror» anmeldt i Stavanger. – Slag, spark, strips, avføringsmiddel og kattemat er over streken, mener russepresidenten i byen.

Russ terror, Cecilie Fjelde Nilsen

Her har ei russejente blitt tapet fast i et gjerde og fått helt en ukjent veske over seg. Russepresident i Stavanger, Cecilie Fjelde Nilsen, mener for mange russ allerede har gått for langt.

Foto: Privat/Eirin Larsen (NRK)

Fredag den 20. april ble Stavangerrussen døpt. Allerede en snau uke etterpå har allerede to voldstilfeller blitt anmeldt til politiet.

– Det har vært alt fra spark og slåssing til bruk av kattemat, og avføringsmiddel. Flere har blitt bundet fast med tape og strips slik at de ikke kommer seg løs. Det er helt forferdelig, sier president i Stavangers hovedstyre, Cecilie Fjelde Nilsen til NRK.

Brudd i ribbeina etter kidnapping

I Rogaland har russen tradisjon for «raiding». Russebilene kjører etter hverandre og kaster egg og mel. I tillegg er det vanlig å sette opp terrorlister over personer som russen skal «tulle med» under russetiden. I løpet av den siste uken har dette gått for langt flere ganger.

– To personer har havnet på legevakten med brudd i ribbeina. Ei jente ble også bundet fast og fikk kastet avføringsmiddel i ansiktet og håret. Det så ikke godt ut, sier Nilsen.

To voldsepisoder er anmeldt til politiet. Den ene skal ha skjedd da ei jente ble dyttet ned en bakke med hendene stripset fast. Deretter skal hun ha blitt sparket, ifølge Nilsen.

– Vold er ikke lov selv om du er russ. Det skal tas alvorlig, sier presidenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Russebråk ved Hetland vgs

'Kidnapping' er også et vanlig fenomen blant russen. På tirsdag da NRK var på stedet, ble en jente tatt med i denne bilen.

Foto: Ragnhild Ås Harbo / NRK

Kastet egg på motorveien

På en snau uke har også flere russebilsjåfører mistet lappen. Mandag 22. april fikk politiet telefoner om at det foregikk russekrig på motorveien, E39 utenfor Stavanger.

– Patruljen stoppet en russebil som kastet egg i fart på andre biler. Føreren, en 18 år gammel mann, fikk førerkort beslaglagt. Den samme russebilen var også innblandet i forsøpling på en bensinstasjon, sier operasjonsleder Kurt Løklingholm i Rogaland politidistrikt.

Tirsdag 23. april fikk en 18 år gammel russ førerkortet inndratt etter å ifølge politiet, nesten ha kjørt ned en personbil. Vitner på stedet forklarte til politiet at de hadde sett den samme russebilen kjøre på feil side av veien, og i motsatt vei i rundkjøringen. Vitnene fortalte også at det ble kastet egg fra bilen, skriver Aftenbladet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Eggene ligger klare til raidingen

Russebiler i Rogaland kaster ofte egg på hverandre, men noen går for langt.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Varsler strengere regler

– Jeg skjønner ikke at de ikke forstår at de må forholde seg til lover og regler selv om de har på seg russebukse. Jeg tror det handler mye om at folk girer hverandre opp, både på Facebook og i klasserommet, sier russepresidenten.

Hun forteller at det er både andre russ og første- og andreklassinger uten russebukse som for gjennomgå.

– Vi i hovedstyret vil slå hardt ned på uakseptabel atferd blant russen fremover. Russ som bryter loven og eller skader andre mister retten til å få være russ resten av russetiden. Dette innebærer at de ikke vil få delta på noen russearrangementer, og de vil få klippet av russebuksa. De vil heller ikke få lov til å stille i russetoget på 17 mai, sier Nilsen.

Russetoget i Stavanger

Russ som går over streken kan bli utestengt fra russetoget i Stavanger.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK