Hopp til innhold

Kolspasienter kan miste tilbud om behandling hjemme

Landsforeningen for hjerte og lungesyke mener det er uforståelig at prosjektet "Kolskofferten" blir lagt ned.

Anne Lise Figved Selbach

Anne Lise Figved Selbach fra Sola mener hun ikke kan klare seg uten den kontakten Kols-kofferten gir med leger og sykepleiere.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– De kan prøve hvem som vil. Denne sykdommen er helt forferdelig å ha.

Anne Lise Figved Selbach fra Sola har Kols og venter på lungetransplantasjon. Hun mener hun ikke kunne klart seg uten å ha direkte videokontakt med sykepleierne ved Dalane DMS via den såkalte «Kolskofferten».

– Det er ingen som forstår det uten å ha det sjøl, sier hun.

Dagig kontakt med leger og sykepleiere via PCen har gjort det mulig å bo hjemme med seksten prosent lungekapasitet. Hun får konstant surstofftilførsel gjennom slange.

Frode Jahren

Generalsekretær Frode Jahren i Landslaget for hjerte og lungesyke mener det er uforståelig at Kolskofferten-prosjektet blir lagt ned.

– Det betyr at jeg slipper å gå på antidepressiva. Jeg har veldig lett for å bli deprimert mens jeg går og venter. Når jeg får snakke med dem, hjelper det. Det hjelper på psyken, sier Figved Selbach.

– Hyperventilerer bare du beveger en finger

Nå risikerer Anne Lise Figved Selbach og 170 andre kolspasienter i Rogaland å miste denne typen hjemmebehandling. Det skjer til tross for at det er en behandling som gir gode resultater.

– Du får ikke puste. Du hyperventilerer bare du beveger en finger og sykebilen kom her og hentet meg. Så fikk jeg kofferten med hjem. Det gjorde at jeg ikke var så redd da jeg reiste hjem, forteller hun.

Hjemmebehandlingen skjer i regi av prosjektet "Kolskofferten" ved Dalane Distriktsmedisinske senter. Nå skal prosjektet legges ned.

Anne Lise

Anne Lise Figved Selbach og 170 andre kolspasienter i Rogaland å miste denne typen hjemmebehandling.

Foto: Øystein Ellingsen

– Uforståelig

Generalsekretær i Landsforeningen for hjerte og lungesyke, Frode Jahren sier det er helt uforståelig at prosjektet ”Kolskofferten” ved Dalane DMS skal legges ned. Landsforeningen vil redde« Kolskofferten».

– Dette er et fantastisk godt og viktig prosjekt som adresserer en av de store helseutfordringene i årene som kommer. Dette er noe som en enstemmig helsekomite på Stortinget har omtalt i veldig positive ordelag. Dette tror jeg myndighetene må se på en gang til, sier Jahren.

Svein Scheie

Direktør for medisindivisjonen ved SUS, Svein Scheie liker ikke at han er nødt til å kutte tilbudet til Kols-pasientene.

Foto: Øystein Ellingsen

Kolskofferten har vært et prøveprosjekt i to år. Pengene har nå tatt slutt. Direktør for medisindivisjonen ved SUS, Svein Scheie liker ikke at han er nødt til å kutte tilbudet.

– Hvis noen vil bidra til dette prosjektet, så er vi åpne for det. Hjertelig velkommen til alle støttespillere som det har vært mange av, sier Scheie.

– Bra for pasientene og bra for helsevesenet

Landsforeningen mener at prosjektet er bra både for pasientene og for helsevesenet.

– Dette er en teknologi som gir pasientene mulighet til å få behandling og oppfølging hjemme i stedet for at de må inn på sykehus, eller i stedet for at de risikerer å bli så syke uten oppfølging at de havner på sykehus i en akuttilstand, sier generalsekrær Frode Jahren.

Flere nyheter fra Rogaland