«Berusa» skuespillere fikk drikke videre

Skuespillere som spilte fulle ble servert alkohol ved 51 av 59 kjøpsforsøk i Stavanger. – Altfor dårlig, sier ordføreren.

Fulle damer på bar

ENKLEST FOR JENTER: – Undersøkelsene våre viser at to jenter har størst sjanse for å få kjøpt alkohol mens den ene er berusa, sier Skule Wigenstad i SIRIUS.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

For første gang har Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRIUS) gjennomført en studie av skjenkepraksisen i Stavanger. Oppdraget ble bestilt av Stavanger kommune.

I oktober ble det gjennomført 59 kjøpsforsøk på 50 ulike skjenkesteder i Stavanger. To skuespillere oppsøkte baren på serveringsstedene. Den ene av de to spilte berusa.

Ved 86 prosent av forsøkene fikk den skuespilleren som var «full» kjøpt alkohol.

Stavangerordfører Christine Sagen Helgø (H)

SKUFFET: Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) er slett ikke fornøyd med funnene til SIRIUS. – Dette er helt uholdbart, sier hun.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Jeg er skuffet over resultatet, og jeg synes det er alvorlig at bransjen serverer åpenbart berusa personer, sier ordfører Christine Sagen Helgø.

Ikke et Stavanger-fenomen

Skule Wigenstad er rådgiver i SIRIUS, og har jobbet tett med undersøkelser som denne i hele landet.

Han peker på at Stavanger ikke skiller seg særlig negativt ut på landsbasis.

– Nasjonalt ligger resultatet på mellom 73 og 92 prosent, og det vil si at Stavanger ikke stikker seg nevneverdig ut. 86 prosent er et relativt høyt tall, men Stavanger er ikke bedre eller verre enn andre byer.

Skule Wigenstad

OPPLEVDE MYE FYLL: – Det spesielle med Stavanger var hvor mange som var åpenbart berusa i gatene, sier Skule Wigenstad i SIRIUS.

Foto: SIRIUS

Det som skiller seg ut i Stavanger er, ifølge Wigenstad, hvor mange synlig berusa personer som viser igjen i bybildet.

– Dette reagerte vi på. Fulle folk ser du overalt, men bybildet i Stavanger er mindre og dermed blir fulle mennesker enda synligere, sier han.

– Det sier noe om at bransjen her skjenker for mye til åpenbart påvirka folk. Vi må bruke storbynettverket til KS for å se hva de store byene kan gjøre med dette, sier ordfører Sagen Helgø.

Bransjen forstår kritikken

Eier av utestedet Dickens, Ståle Mørch, er enig i at Stavangers serveringssteder må skjerpe seg.

Ståle Mørch

TALSPERSON: Som eier av Dickens og Skagen Restaurant har Ståle Mørch ofte uttalt seg til media om Stavangers utelivsbransje.

Foto: Kaj Hjertenes/NRK

– Dette er altfor dårlig. Vi jobber tett sammen med kommunen, politiet og andre for å bli bedre. Litt av problematikken i denne undersøkelsen kan være at den ikke viser til folks evne til å ta seg sammen når de går forbi dørvaktene, sier Mørch.

Wigenstad poengterer at det er bartendere ved serveringsstedene som er testet i undersøkelsen. Skuespillerne har gått i par, enten gutt-gutt, jente-jente eller blandet.

– En av skuespillerne har spilt berusa etter Helsedirektoratets krav til synlig beruselse, og forsøkt å kjøpe alkohol. Det betyr at de tar støtteskritt, snakker høyt og utydelig, og har sløvt blikk, sier Wigenstad.

Inviterer til dialog

Ordfører Sagen Helgø sier at hun vil invitere skjenkekontrollen og utelivsbransjen til neste møte i kommunalutvalget.

– Vi må begynne med en dialog med bransjen. Det er viktig å få deres side av saken, også.