Kan få sykkel-VM i Stavanger

Stavanger går inn for å søke om å få sykkel-VM til byen i 2016.

Håvard Nybø vant Rogaland Grand Prix

Slik så det ut da Stavanger arrangerte Rogaland Grand Prix i 2009. Flere hadde tatt turen til Vågen.

Foto: Karine Næss Frafjord / NRK

Norges Cykleforbund har bedt Stavanger om å søke for å bli vertskapsby for sykkel-VM i 2016 dersom Norge får arrangementet.

I går gikk et enstemmig kommunalstyret for kultur og idrett inn for at Stavanger skal bli vertskapsby.

– Idrettsarrangement av denne størrelsen blir en folkefest. Og det er veldig kjekt med større arrangementet som kommer til byen vår, sier leder for kultur og idrett Sissel Knutsen Hegdal.

Arrangementet varer i 7-8 dager, og vil ha en prislapp på rundt 70 millioner. Kommunen, fylket, staten og næringslivet vil bidra med finanseringen av mesterskapet.

– Gode kort på hendene

Utenom Stavanger har også Trondheim, Drammen, Kristiansand og Bergen vist interesse for å være vertsby.

Nå er det opp til sykkelforbundet å avgjøre hvilken by de ønsker som vertsby. Knutsen Hegdal mener Stavanger- og Sandnes-regionen bør ligge godt an dersom Norge blir valgt som arrangørland.

– Vi har hatt gode sykkelarrangement før. Forbundet har jo oppfordret oss til å stille som arrangør, og med de signalene burde vi ha gode kort på hendene, sier hun til NRK.

– I tillegg har Stavanger god trening med å gjennomføre store arrangementer, blant annet VM i sandvolleyball og kulturhovedstadsåret.

Mener 2016 er realistisk

– Stavanger ville ha vært et stilig sted å arrangere sykkel-VM, mener sportssjef Steffen Kjærgaard i Norges Cykleforbund.

Han tror det er realistisk at Norge kan bli tildelt mesterskapet om fem år, blant annet ettersom Norge er kommet på sykkelkartet.

– Norge har fått anerkennelse internasjonalt, blant annet i det internasjonale sykkelforbundet. Så jeg tror vi har kommet til en tid der folk spørr «hva er det Norge gjør som har så mange gode ryttere på så spedt grunnlag», sier sportssjefen til NRK.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sportssjef Steffen Kjærgaard

Sportssjef Steffen Kjærgaard i Norges Cykleforbund, mener Stavanger ville ha vært et stilig sted å arrangere sykkel-VM.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Sterk økning i interesse

Prestisjen i mesterskapet er enorm, og samler ryttere i verdensklasse som kjemper om medaljer i de to øvelsene landeveisritt og individuelt temporitt.

Kjærgaard håper nå mesterskapet havner i Norge.

– Det ville vært et helt fantastisk om det ble en realitet. Vi har bevisst valgt å vente til 2016 blant annet ettersom København arrangerer sykkel-VM i år, og mener derfor sannsynligheten er større for at vi kan få mesterskapet om fem år, sier han.

Oslo var vertsby for sykkel-VM i 1993, men Kjærgaard mener dimensjonen vil være en helt annen i 2016.

– Det har skjedd så mye på sykkelfronten de siste 17 årene, både internasjonalt, men spesielt i Norge. I løpet av den tiden har vi fått fire landveis-verdensmestere, så sporten blir bare større og større i landet, forteller sportssjefen.